Dieta si nutritie

#ingrasare #alimentatie #mituri alimentare

Mituri alimentare care ne ingrasa si pe care le-am invatat de la parinti

“Mananca tot din farfurie” este doar una dintre vorbele des auzite in copilarie care s-au inradacinat atat de puternic in mintea multora dintre noi incat, chiar daca avem burta plina, tot ne fortam sa termina toata portia de mancare.

1. Nu-ti strica pofta de mancare!

Multi parinti le interzic copiilor sau isi indeamna micutii sa nu manance inainte de masa. Insa, gustarile dintre mese sunt esentiale pentru mentinerea unui nivel echilibrat al glicemiei si, implicit, pentru a tine sub control pofta de mancare. Mai mult, cand vine vorba de fructe, mai ales, acestea in niciun caz nu trebuie mancate la masa, cand exista alte mancaruri mai consistente. Ele trebuie consumate fie cu cel putin 30 de minute inainte de masa, fie cu doua ore dupa masa.

Sanatos este sa nu treaca mai mult de trei-patru ore intre mese. Cu alte cuvinte, dupa o masa principala, in cel mult trei-patru ore sa iei o gustare de 100 pana la 200 de calorii, care poate consta intr-un fruct, intr-un iaurt sau in 50 de grame de migdale, alune de padure sau alt tip de seminte.

2. Mananca tot din farfurie!

“Mananca tot din farfurie” sau “Nu-ti lasa norocul in farfurie” – iata doua dintre indicatiile pretioase des oferite de parinti la masa. Dar este chiar indicat sa lasi mancare in farfurie. Chiar daca unele persoane vor veni cu argumente de tipul “Este o risipa sa arunci mancare”, acest argument va pali cu totul cand numarul de kilograme se va acumula in timp. Este perfect normal sa lasi ceva in farfurie, caci multi dintre noi obisnuim sa ne punem mai mult decat putem manca. Daca, pe fond de foame, ne punem totusi mai mult, ar trebui sa lasam in farfurie macar doua trei guri.

3. Nu manca inainte sa faci sport ca vei avea crampe!

Intr-adevar, sa iesi la alergat imediat dupa cina sau dupa un mic dejun copios nu este o idee stralucita. Dar o masa usoara, care nu te lasa cu senzatia de prea plin, cu 30-60 de minute inainte de a face sport chiar te poate ajuta sa-ti eficientizezi antrenamentul, pentru ca-ti ofera energie.

Continuarea pe Lyla.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare