Dieta si nutritie

#mit 2 litri de apa #hidratare #canicula #apa

Mitul celor 2 litri de apa! Cum ne hidratam corect

Cu totii stim ca, teroretic, ar trebui sa bem 2 litri de apa pe zi! Medicii sunt de parere ca, de fapt, nu cantitatea este importanta pentru a fi bine hidratat!

Dr Mihaela Bilic explica pe pagina personala de Facebook ca, “desi se spune ca trebuie sa bem zilnic minim 2 litri de lichide, asta nu inseamna ca trebuie sa ne fortam sa bem apa

Bineinteles ca e bine sa fii hidratat, sa bei suficienta apa. Dar de aici pana la a te forta zilnic sa inghiti 2 litri de apa ca atare, chiar daca nu simti nevoia, e un lucru gresit inteles. Sunt persoane carora nu le e niciodata sete, care nu transpira, al caror metabolism e "zgarcit" cu pierderea de lichide. Daca o astfel de persoana se obliga sa bea 2 litri de apa zilnic se va simti umflat, infiltrat, iar rinichii trebuie sa faca un efort ca sa elimine un exces de lichide pe care organismul nu l-a solicitat. 
Pe de alta parte toate alimentele (cu exceptia uleiului) contin apa in proportii diferite, fructele si legumele fiind fruntase. Asa ca daca mananci ciorba, bei lapte sau iaurt, consumi fructe, legume, cafea, ceai, inghetata, vei avea suficiente surse de lichide in dieta. Mai adaugati la asta 2-3 pahare de apa, macar cate unul la fiecare masa si ati facut suma. 

Recomandarea cu 2 litri de lichide include si alimentele consumate in acea zi, asa ca nu va invinovatiti daca nu beti multa apa, ca atare. Ce-i prea mult strica, chiar si daca e vorba de apa”.

 

Dr Tudor Ciuhodaru, coordonatorul de la UPU din cadrul Spitalului Clinic de Urgente Iasi, ne sfatuieste sa ne hidratam fara sa asteptam aparitia senzatiei de sete, adica un pahar la 15-20 minute. “Beti 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apa sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri caldute (soc, musetel, urzici), neasteptand aparitia senzatiei de sete, adica un pahar la 15-20 minute”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare