Dieta si nutritie

#cum sa previi indigestia de Paste #indigestie de Paste #oua paste

Indigestie de Paste? Cum o previi anul acesta

Oua, stufat si ciorba de miel, friptura, pasca sau cozonac sunt doar cateva dintre alimentele traditionale care se gasesc pe masa de Paste. Aceste alimente sunt insa greu de digerat, in special daca sunt combinate si consumate in exces.

Pentru a te bucura de o masa de sarbatoare fara probleme, alaturi de familie este indicat sa tii cont de anumite reguli. Daca ai tinut post, tentatia este cu atat mai mare sa te infrupti din toate bunatatile. Poti face acest lucru, insa cu moderatie.

Simptomele indigestiei

Indigestia nu este o afectiune propriu - zisa ci un set de simptome care sunt descrise general prin disconfort stomacal. Printre simptomele indigestiei se numara balonarea, greata, arsurile si durerile stomacale. Chiar daca indigestia se trateaza rapid cu diverse medicamente, exista insa si situatii grave, care necesita asistenta medicala.

Daca te confrunti cu voma severa, scaune tari si de culoare inchisa, inglabenirea pielii, dureri in piept sau transpiratie excesiva este indicat sa mergi de urgenta la spital.
 

Indigestia de Paste

 


Carnea de miel contine cantitati mari de grasime si purine care ingreuneaza metabolismul. De Paste, preparatele din carne de miel trebuie consumate cu moderatie, deoarece pot duce la indigestie, in special daca sunt asociate cu alte alimente bogate in grasimi. De asemenea, acest tip de carne nu trebuie consumat cu alcool in exces.

Persoanele care au tinut post trebuie sa aiba mare grija la masa de Paste si sa nu faca abuz alimentar. Aceasta categorie de persoane este cea mai predispusa la indigestii si alte probleme digestive. Abuzul de alimente bogate in grasimi, sare si zahar, alaturi de alcool, pot declansa crize pancreatice extrem de severe.

Astfel, la masa de Paste este indicat sa mancam putin si des. Daca ai timp, dupa masa fa si putina miscare, deoarece aceasta stimuleaza digestia.
 

Ai grija cum combini mancarurile


Asocierile nepotrivite si nesanatoase de la masa de Paste pot agrava problemele stomacale si deschid calea catre indigestii. Este indicat sa nu combini carnea de miel cu cartofi prajiti. Pentru traditionala friptura de miel alege salate usoare, din legume si cruditati.

De asemenea, este indicat sa faci o pauza de cel putin 30 de minute intre felurile de mancare. De asemenea, cozonacul si pasca trebuie consumate la cel putin o ora dupa masa.

Este indicat sa eviti si combinatiile de alimente grase, condimentate cu alcoolul, cofeina si sucurile carbogazoase.
 

Cum sa previi indigestia de Paste

Pentru a preveni indigestiile din ziua de Paste este indicat sa nu exagerezi cu mancarurile, in special cu cele grase. Ideal este sa mananci putin si des si sa alternezi alimentele grase cu legume, fructe si compoturi naturale.

Dupa masa consuma felii de ananas sau kiwi, care stimuleaza si usureaza digestia. Ai grija si la consumul de alcool, deoarece in combinatie cu alimentele grase provoaca indigestie.

De asemenea, in timpul mesei incearca sa nu bei foarte multa apa. Asteapta cel putin 30 de minute dupa masa. Evita sosurile grase cu smantana, indulcitorii artificiali, painea sau mamaliga.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare