Dieta si nutritie

# rezultate dieta #dieta rapida #dieta

Dieta rapida - rezultat sau viitoare bice?

Noi, femeile, mereu dornice de a fi suple, am cunoscut de-a lungul timpului, diverse metode de a slabi. Infometarile sau monodietele, renumita dieta cu otet a lordului Byron, corsetele stranse pe talie - sunt primele incercari ale femeilor, din timpuri mai vechi. Pe parcursul anilor, lucrurile au evoluat, metodele de slabit s-au inmultit, mii de studii şi informatii legate de slabit au fost efectuate, intre timp obezitatea in lume a crescut, iar odata cu ea, si boala secolului - depresia.

Pentru ca dorinta femeii de a fi supla a ramas aceeasi (daca nu chiar sa fi crescut), astazi pierdem o groaza de timp pe internet sau prin carti, cautand-o pe cea mai usoara si cu rezultate rapide. Cei mai inventivi vor "produce retete de dieta pe banda rulanta" (un subiect de interes major, nu?), iar noi vom continua cu si mai multa pasiune sa le incercam.

Desi fiecare "vreau sa slabesc" are dedesubturile sale, totusi, pentru majoritatea femeilor dieta rapida pare a fi una din putinele solutii in lupta cu kilogramele in plus. Decizia este, de cele mai multe ori, ferma: reducerea drastica a caloriilor. Asta se crede, asta se promoveaza, asta se practica, dar e cea mai proasta solutie!

Ne cream niste bice ce:

  • ne vor incetini metabolismul;
  • vor provoca tulburari alimentare si emotionale;
  • vor duce la pierderea motivarii si vor provoca numai efecte "yo-yo", ca pana la urma, sa punem si mai multe kilograme pe noi.

Un alt element pe care-l distorsionam in dietele rapide este apetitul!

Apetitul este echilibru. Acesta se construieste, se modifica, se deregleaza si se modifica din nou. Nu vom manca sau ne vom lipsi de mancare pentru ca trebuie sau pentru ca se vor rezultate rapide. Vom manca pentru ca ne dorim asta! Pentru ca avem pofta! Pentru ca e timpul sa ne hranim!

Intr-un mediu stabil emotional, fara diete rapide, cu un program zilnic cat mai precis, echilibrul pare sa fie posibil de dobandit. Dobandit si apoi atat de bine pliat pe necesitatile omului, incat cea mai mica dorinta de a manca obsesiv (cum ar fi o masa de sarbatori, de exemplu) va fi spulberata.

In activitatea mea, tot mai des intalnesc situatii cand femeile cad in dezechilibre emotionale sau hormonale, se demoralizeaza si nu au capacitatea de a-si crea un regim alimentar sanatos. Cu cat experienta femeii in urmarea dietelor rapide e mai vasta, cu atat drumul spre vindecare e mai lung.

Insa, pana la urma, supletea se va obtine, daca se va tine cont de cateva lucruri:

  • Nu e nevoie de jertfe, pedepse sau restrictii. Corpului nu-i place sa fie fortat!
  • Mancarea e o sursa de nutrienti. Nu se cuvine sa ne lipsim de energie, material generator de viata!
  • Orice lucru se incununeaza cu succes, daca il faci in liniste (fara asteptari!), cu dragoste (fata de corp, minte si suflet!) si cu placere (oricine s-ar topi, inclusiv grasimile!).

Eu spun DA dietei echilibrate, care vine ca un act de iubire şi ingrijire a propriei persoane. Aceasta presupune schimbarea obiceiurilor alimentare, pe viata, nu doar pentru o zi, o saptamana sau o luna, cu alimente sanatoase ce ne pot produce placeri, or, papilele gustative au capacitatea de a se transforma, acceptand gusturi noi si autentice.

Iar tu slabeste ca sa te simti bine cu tine!

Ce sa faci ca sa ai rezultate net superioare celor aduse de dieta rapida?

  • Depune efort o singura data pentru a echilibra si personaliza dieta dupa stilul tau de viata si… bucura-te de ea!
  • Transforma procesul de slabit intr-o aventura de cunoastere: a propriului corp, a preferintelor alimentare unice, a portiei tale de mancare, a felului in care reactionezi la foame sau la stres etc. Sunt multe lucruri de aflat, pentru mine deja-vu-uri, pentru tine descoperiri curioase 

Si-atunci... putin ne-ar pasa ca in lumea asta exista o nebunie de diete. Nu ne priveste nici chiar daca Kim Kardashian a pierdut zeci de kilograme cu ele...

Victoria Ursu, nutritionist, fondator Centru de nutritie THEIA, R. Moldova

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare