Dieta si nutritie

#sanatate #dieta #dieta si nutritie #dieta echilibrata #dieta pentru energie

Dieta pentru energie

Stresul, rutina sau stilul de viata sedentar sunt factori care duc la oboseala si un nivel scazut de energie. Cea mai buna metoda de a te energia este sa consumi alimente sanatoase, care sa iti ofere vitaminele si mineralele necesare.

Alimentatia sanatoasa si echilibrata este foarte importanta pentru nivelul de energie. Incearca sa consumi alimente din toate grupele. Astfel, consuma cartofi, orez, paine, fructe, legume, lactate, branzeturi, carne, peste sau oua.

Iata cum sa ai mai multa energie:

1. Mananca la intervale regulate. Daca mananci la intervale regulate, organismul va sti cand urmeaza mesele si va invata sa isi controleze foamea si poftele. De asemenea, isi va controla altfel nivelul de energie. Incearca sa ai zilnic 3 mese principale si 2 gustari. Evita alimentele bogate in grasimi si zahar.

2. Incepe ziua bine. Micul dejun iti ofera energia de care ai nevoie pentru intreaga zi. Insa, in ciuda acestei recomandari, foarte putine persoane au parte de un mic dejun echilibrat si linistit. Chiar daca programul tau este incarcat, incearca sa nu sari niciodata peste micul dejun.

Consuma alimente precum cereale integrale, lapte, fructe, omleta cu legume sau paine prajita cu unt si gem. Evita produsele din comert, precum covrigii sau produsele de patiserie, care contin foarte multe grasimi.

3. Consuma cinci portii de fructe si legume pe zi. Majoritatea persoanelor consuma cantitati mari de grasimi, zahar si sare si cantitati insuficiente de legume si fructe. Fructele si legumele sunt surse esentiale de vitamine, minerale si fibre, extrem de importante pentru ca organismul sa functioneze corect.

Incearca sa consumi zilnic cel putin cinci portii de fructe si legume cat mai variate. Aceste legume pot fi atat proaspete, cat si inghetate sau conservate.

4. Alege carbohidrati sanatosi. Carbohidratii precum cartofii, orezul, cerealele sau pastele sunt parti importante ale unei diete sanatoase. Sunt o sursa importanta de energie si nutrienti. Incearca sa consumi zilnic trei portii de carbohidrati. Incearca sa alegi insa variantele integrale si sa eviti produsele procesate.

5. Spune "nu" zaharului. Foarte multe persoane consuma cantitati mari de zahar, care se gaseste in foarte multe produse. Zaharul nu este periculos numai pentru dantura, insa si pentru silueta. Eliminarea totala a zaharului este imposibila, insa poti reduce consumul de dulciuri cumparate din comert si bauturi carbogazoase.

6. Consuma alimente bogate in fier. Deficienta de fier duce la anemie, oboseala si un aspect palid al pielii. Pentru a preveni acest lucru este important sa consumi carne rosie, legume verzi si alimente fortificate precum cereale pentru micul dejun.

7. Consuma alcool cu moderatie. Ai grija la consumul de alcool. Acesta poate deshidrata organismul, ceea ce duce la oboseala. Ai grija sa fii bine hidratat, prin consumul a cel putin 8 pahare de apa pe zi. De asemenea, consuma lapte sau sucuri naturale de fructe. Pentru alcool incearca sa nu depasesti 2 pahare de alcool daca esti barbat si un singur pahar daca esti femeie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare