Nu exagera cu consumul de sare sau cafea
Un pericol pentru sanatatea persoanelor hipertensive o reprezinta sarea, spun cardiologii. Indicat este un consum de maximum 6 grame de sare, zilnic.
Si cafeaua trebuie bauta cu moderatie. De preferat este sa inlocuiesti cafeaua normala cu cea decofeinizata, deoarece cofeina duce la creterea tensiunii arteriale.
Mananca zilnic alimente bogate in potasiu, magneziu si calciu
Cardiologii din Statele Unite ale Americii au elaborat un plan alimentar, numit dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), bazat pe consumul zilnic de alimente bogate in calciu, magneziu si zinc. De asemenea, acestora trebuie sa ai grija sa le adaugi si fibre si proteine.
Calciul il gasest in produsele lactate, care trebuie sa fie degresate pentru hipertensivi, dar si in broccoli si varza. Spanacul este, de asemenea, bogat in calciu, dar si in magneziu si zinc. Surse importante de potasiu sunt sfecla rosie si cartofii, in timp ce magneziul il poti asimila din cereale integrale, nuci, migdale si alune.
Bea ceaiuri naturale
Si consumul de ceaiuri naturale este de ajutor in scaderea hipertensiunii. Un efect puternic il are ceaiul de hibiscus, potrivit cerctatatorilor de la Universitatea Tufts, din Statele Unite ale Americii. De asemenea, o ceasca cu ceai de lavanda sau cu ceai de paducel, bauta de trei ori pe zi, are efect de reducere a tensiunii arteriale.
Alte sfaturi utile
- Persoanele hipertensive trebuie sa mearga zi de zi, cel putin 30 de minute, pe jos.
- Persoanelor hipertensive le este indicat sa scape de kilogramele in plus, deoarece obezitatea favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale.
- Cei care sufera de hipertensiune ar trebui sa se fereasca de obiceiurile alimentare care fac rau inimii: grasimile, prajelile, dar si sosurile.
Sursa foto: diabeticconnect.com