Dieta si nutritie

#greseli post #alimentatie post #alimente post #postul craciunului #post

Cum sa tii post fara sa te infometezi sau sa te ingrasi

A inceput Postul Craciunului! Timp de 40 de zile, vom renunta la alimentele “de dulce”, bogate in proteine, care ne dau in mod normal senzatia de satietate. In lipsa lor, suntem tentati sa mancam mai mult, dar nu neparat mai bine, iar primul efect este acumularea kilogramelor in plus. O alta categorie de persoane aleg sa se infometeze in post si, deci, sa-si puna sanatatea in pericol. Ambele pericole pot fi evitate, daca stii ce si cum sa mananci!

„Postul este perioada in care proteinele complete, care se gasesc doar in produsele animale, sunt eliminate din alimentatie, motiv pentru care satietatea este alterata. Pe de o parte, persoanele care nu au obiceiul sa consume fructe si legume vor compensa cu alimente usor disponibile si bogate caloric (biscuiti, sucuri cu zahar, patiserii etc.). Persoanele care, in schimb, au de obicei in alimentatie legume si fructe vor reusi sa aiba o satietate mai buna”, conform medicului nutritionist Adrian Copcea, din Cluj, conform adevarul.ro.

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie, atrage atentia, la randul sau, ca in perioada de post alimentatia trebuie sa fie tot una echilibrata, diversificata si moderata cu produse de post!

“Proteina de origine animala (din carne, peste, lapte si derivate) poate fi inlocuita cu proteina vegetala din soia, ciuperci, alge, dar si din leguminoase: mazare, fasole, linte, naut, seminte, nuci”, explica medicul.

In niciun caz, nu se recomanda produsele de soia din comert (pate, crenvursti), care contin E-uri, modificatori de gust si aroma, conservanti.

Dr Ruxandra Constantina afirma ca este sa revenim la mancarea gatita in casa in timpul postului si putem consuma cu incredere: supe si ciorbe din legume, care hidrateaza si aduc un aport de vitamine si minerale, legume crude sau ghiveci, salate asortate, cat mai colorate, asezonate cu ulei de masline, din samburi de struguri, plante aromatice (ghimbir, busuioc, menta, oregano, scortisoara, cuisoare, ardei iute, cimbru de cultura, chimen, coriandru, dafin, hrean, marar, usturoi, sofran, rozmarin, maghiran, fenicul).

La micul dejun, putem inlocui lactatele cu iaurturi si lapte din soia, fie sa alegem fulgi cu ceai si paine prajita. Recomandate sunt si salata de vinete, zacusca sau humus, evident in cantitate adecvata si cu un adaos minim de ulei.

Fructele sunt si ele indicate, insa atentie la calorii: nu se vor depasi 3-4 fructe pe zi.

La pranz, putem servi ghiveciuri de legume, mancare de mazare si fasole sau preparate pe baza de orez cu legume. Este exclusa ceapa prajita in pregatirea lor. Recomandate sunt si legumele la gratar sau fierte. Prof. dr. Nicolae Hancu atrage atentia in mod special la prepararea cartofilor, unul dintre alimentele de baza pentru post. In cartea ,,Abecedar de Nutritie”, acesta ne recomanda  sa consumam cartofi copti sau fierti, in schimbul celor prajiti, care contin de 3-4 ori mai multe calorii, in aceeasi cantitate.

Seara, la cina, putem opta pentru salate, in diverse combinatii, asezonate pentru gust cu condimente si branza din soia. Cel mai indicat este tofu natural, nu cel in ulei sau foarte sarat.

Varstnicii, interzis la post negru

Pentru a evita riscul imbolnavirii sau agravarea unor afectiuni de care suferim, nu se recomanda postul negru. Un motiv este pierderea de substante nutritive si de calorii din organism. De asemenea, postul negru poate agrava starea de sanatate a persoanelor care sufera de diabet, gastrita, enterocolita, ulcer sau anemie. Postul normal poate fi de asemenea periculos pentru persoanele care sufera de afectiunile mentionate  nu este recomandat pentru varstnici si copii, recomanda prof. dr. Nicolae Hancu in „Abecedarul de nutritie”.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului