Dieta si nutritie

#alimentatie #cereale #colesterol

Cum sa reduci nivelul colesterolului prin alimentatie

Dieta joaca un rol esential in nivelul crescut sau scazut al colesterolului, asadar tot ceea ce mananci iti influenteaza starea de sanatate in acest sens.  Un simplu bol cu cereale integrale si alte alimente bogate in fibre sunt de ajuns pentru a reduce nivelul colesterolului rau din organism, iar un simpl sandwich pe care ai intins putina margarina il poate duce in extrema cealalta. Iata cele mai bune alimente impotriva colesterolului.


Fulgi de ovaz, tarate si alte cereale integrale


Cerealele integrale contin fibre solubile cu densitate mica care au rolul de a reduce nivelul de colesterol rau. Aceleasi fibre solubile se mai gasesc si in boabele de fasole, mere, pere, prune uscate si orz. Inceasca sa consumi cat mai des aceste alimente, mai ales pentru ca fibrele solubile au si rolul de a reduce absorbtia de colesterol in sange.


Peste si acizi grasi Omega 3


Pestele si acizii grasi Omega 3 sunt ingrediente foarte benefice pentru inima ta, iar un nivel ridicat de Omega 3 reduce considerabil tensiunea arteriala si riscul de a dezvolta cheaguri de sange.  De asemenea, in cazul persoanelor care au avut deja un atac de corp, Omega 3 scade riscul de moarte subita .


Totodata Omega 3 lupta impotriva colesterolului rau si il stimuleaza pe cel bun. Ingredientul minune se gaseste in specii de peste cum ar fi: macrou, sardine, ton, somon, hering, pastrav de lac. Totusi, pentru ca pestele sa stimuleze colesterolul bun, el trebuie sa fie preparat la gratar si sa se evite adaugarea grasimilor nesanatoase (margarina, untura etc).


Medicii recomanda consumul de carne de peste de cel putin doua ori pe saptamana, insa acestia subliniaza ca suplimentele pe baza de ulei de peste sau Omega 3 sunt la fel de bune pentru organism.


Nuci, migdale si alte fructe cu coaja lemnoasa


Nucile, migdalele, fisticul,  alunele si alte oleaginoase au puterea de a reduce nivelul colesterolului din sange. Acestea sunt bogate in acizi grasi polinesaturati care mentin vasele de sange curate si sanatoase, lipsite de depuneri de grasime. Totusi, oleaginoasele consumate nu trebuie sa fie prajite, sa contina sare sau zahar pentru ca aceasta adaugiri si modificari modifica actiunea lor.


Citrice


S-a constatat stiintific ca persoanele care consuma vitamina C, au un nivel mai scazut de colesterol rau. Incearca sa mananci zilnic lamai, portocale, mandarine, pomelo sau grapefruit.  Daca nu le poti consuma ca atare, stoarce zeama lor, eventual combina doua fructe, adauga o lingurita de miere si bea-le sub forma de suc.


Alte alimente care reduc colestrolul: ceapa, usturoiu, soia, orez rosu, laptisor de matca.

  •   2011-02-17
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Monica Voiculeanu: Microscopul operator in medicina  dentara

Expertul Acasa.ro, dr Monica Voiculeanu, medic specialist endodontie

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina: Remedii antimahmureala si contra indigestiei

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie si apifitoterapie

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii