Dieta si nutritie

#fructe #legume #alimentatie #stomac #infectie #bacterii

Cum sa consumi fructele si legumele intr-un mod sanatos

Fructele si legumele detin un rol important in alimentatie, datorita nutrientilor continuti: vitamine, minerale, antioxidanti, fibre. Insa, daca sunt consumate si preparate necorespunzator si depozitate in locuri inadecvate, acestea pot produce boli grave de origine alimentara.

O nutritie sanatoasa , bogata in fructe si legume, poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer, ne asigura specialistii. De asemenea, mancand regulat anumite cantitati de fructe si legume poti reduce riscurile bolilor de inima.

In mod natural, fructele si legumele nu contin microorganisme (bacterii, paraziti, virusi etc). Insa, pe perioada culturii acestea pot fi contaminate prin intermediul solului, a apei contaminate, a animalelor sau a ingrasamintelor. Aceste alimente pot intra in contact cu diverse microorganisme daunatoare si in urma modului in care sunt transportate si depozitate.

Totusi, aceasta contaminare se poate produce din diverse locuri: de la supermarket, din cosul de cumparaturi, din frigiderul de acasa sau de pe masa unde prepari mancarea.

Simptomele bolilor de origine alimentara

Crampe abdominale , greata si varsaturi, diaree, dureri de cap si febra sunt simptomele cele mai des intalnite in cazul bolilor de origine alimentara. Aceste manifestari pot dura cateva ore sau chiar zile, din momentul consumului alimentelor contaminate.

Majoritatea oamenilor isi revin complet dupa o astfel de afectiune, insa in cazuri mai rare anumite persoane pot resimti efecte foarte grave. Categoriile cele mai vulnerabile sunt femeile insarcinate, copiii mai mici de 5 ani, varstnicii si persoanele cu un sistem imunitar slabit (in general convalescentii).

Masuri de prevenire a imbolnavirii

Exista precautii care iti permit reducerea riscului aparitiei bolilor de origine alimentara, in ceea ce priveste modul de cumparare, depozitare si preparare a legumelor si a fructelor proaspete:

Cumpararea fructelor si a legumelor proaspete

  • Examineaza cu atentie produsul pe care urmeaza sa-l cumperi si evita-le pe cele murdare si crapate;
  • Daca vrei sa achizitionezi produse care pot fi consumate imediat (pepene taiat, salata de legume etc) asigura-te ca acestea au stat la o temperatura de 4°C sau mai putin si ca sunt ambalate corespunzator;
  • In cosul de cumparaturi, nu amesteca fructele si legumele cu alimente nepreparate cum sunt fructele de mare carnea de pui sau cu sticlele de bautura pline de praf. Pune-le pe fiecare intr-un colt al cosului si transporta-le in pungi separate deoarece riscul de contaminare este mare.

Depozitarea

  • In momentul in care ai ajuns acasa, refrigereaza produsele pe care vrei sa le pastrezi mai mult timp. Depoziteaza-le in locul special amenajat din frigider (cutia de plastic cu inscriptia „fructe”). Daca nu stii care produse trebuie pastrate in frigider si care nu, intreaba vanzatorul dupa ce le-ai achizitionat deoarece acesta stie cum se pastreaza in cele mai bune conditii;
  • Daca ai depozitat intai produsele din carne, spala-te pe maini cu apa calda si sapun, dupa care te poti ocupa de fructe;
  • Asigura-te ca temperatura frigiderului este cea potrivita (3-4 °C);

Prepararea

  • Inainte de a prepara fructele sau legumele, spala-te pe maini cu apa si sapun;
  • Asigura-te ca ustensilele si masa din bucatarie sunt curate;
  • Spala fructele cu grija, sub jet de apa abundent;
  • Daca fructul s-a stricat putin, taie cu un cutit partile afectate. Asigura-te ca ai spalat cutitul daca doresti sa-l refolosesti;
  • Spala chiar si produsele care au fost ambalate;
  • In maximum doua ore de la curatare si taiere este indicat sa introduci fructele sau legumele in frigider;
  • Daca fructele sau legumele au stat mai mult de trei ore afara (mai ales daca au fost curatate), riscul ca acesta sa fie contaminate este foarte mare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare