Dieta si nutritie

#alimentatie #mancare nesanatoasa

Cinci schimbari pe care trebuie sa le faci ca sa renunti la mancarea nesanatoasa

O vorba din batrani spune ca orice invat are si dezvat, insa uneori e tare greu sa o aplici la obiceiurile alimentare. Ai nevoie de o vointa de fier pentru a renunta la acel "ceva dulce" care iti ridica moralul atunci cand nu te simti prea bine; ai nevoie de o stapanire de sine "feroce" pentru a-ti invinge poftele si pentru a uita de placerile vinovate culinare. Dar sa stii ca nu este imposibil! Ai nevoie doar de cateva schimbari pe care trebuie sa le faci in stilul de viata inainte de a reusi sa renunti la mancarea nesanatoasa.

"Tratamentul" cu ceva dulce

Psihiatrul Judson Bewer sustine ca alimentele cu continut ridicat de zahar, spre exemplu, stimuleaza neuronii sa produca o substanta care ne da senzatia de placere. Astfel se explica faptul ca atunci cand ai o stare sufleteasca proasta o "tratezi" cu ceva dulce. Ei bine, acele mici placeri, acele mici "incurajari" dulci nu sunt decat pasi mari spre dependenta de zahar.

Cum iesi din cercul vicios? Convinge-te cat de mult rau iti face cate o gustarica

Poti citi eticheta pentru a vedea cat de mare este aportul de calorii si poti face un calcul pentru a afla cat de greu va trebui sa muncesti ca sa scapi de efectul lor.

Poti nota intr-un jurnal toate poftele pe care ti le faci, pentru a constientiza cat de mult zahar mananci, de fapt, data viitoare cand iti vei spune, dezamagita, ca iar te-ai ingrasat aparent inexplicabil.

Cu ce inlocuiesti zaharul

Dependenta de zahar, ca orice dependenta, are nevoie de timp pentru a fi combatuta.

"Dezintoxicarea" dureaza aproximativ sase saptamani si cel mai bun aliat in aceasta lupta vor fi fructele, verdeturile, legumele, fructele uscate. Odata consumate, acestea iti vor da energie si iti va fi mai usor sa uiti de nevoia de dulce.

Colesterolul va scadea, tensiunea se va regla, vei slabi, te vei odihni mai bine si sistemul tau imunitar va fi mai puternic.

Cum invingi poftele

Trebuie sa te pregatesti temeinic pentru a face fata tentatiilor.

Poftele nu sunt decat modalitatea organismului de a-ti cere ceva ce are nevoie, insa si aceste nevoi pot fi "educate". Noteaza intr-un carnetel acele momente din zi cand iti este foame sau in care anxietatea creste. Pregateste o serie de alimente sanatoase pe care sa le poti manca in acele momente. Daca le vei avea la indemana va fi mult mai usor sa nu cazi in "pacat".

Incearca alternative

Cand ne nastem nu stim ce inseamna dulce sau sarat; ne invatam cu aceste gusturi pe parcurs. Ideal este sa gasim calea de mijloc si sa nu facem excese.

Cand vrei ceva dulce poti manca struguri, banane, fructe deshidratate, cu concentratie scazuta de gluten sau sodiu. Tot ce este natural si iti poate potoli pofta de zahar iti va fi de ajutor.

Educa-ti vointa!

Nimic nu se poate face in viata daca nu ai vointa, daca nu iti doresti cu adevarat sa reusesti. Este valabil si cand vine vorba de alimentatie. Daca in fiecare zi iti vei spune ca poti manca "doar putin" din ceva ce iti face rau, ce te ingrasa, ce contine prea mult zahar, in fiecare zi acel "doar putin" va deveni tot mai mult.

Cum iti educi vointa pentru a renunta la alimentele nesanatoase? Pas cu pas, inlocuindu-le pe cele nocive cu altele, sanatoase. Obisnuieste-te cu gusturile noi, imbratiseaza-le, invata sa le apreciezi. Astfel nu vei avea impresia ca ti se interzice ceva, ci vei face schimbarea in mod constient, intelgand ca este spre binele tau.

Odata ce vei intelege schimbarea pozitiva care are loc in viata ta, vei reusi sa renunti complet la mancarea nesanatoasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare