Dieta si nutritie

#sanatate #miel #paste #alimentatie #dieta #carne de miel #impact sanatate carne #consum carne miel

Ce impact are carnea de miel asupra sanatatii tale

Mai sunt doar cateva zile pana la Paste, iar tu ai inceput deja sa te gandesti la meniu si la lista de cumparaturi. Bineinteles, de pe aceasta nu poate lipsi traditionalul miel, atat de gustos si de apetisant.

Inainte de a alege mielul si de a decide cum il vei gati, ar trebui sa afli mai multe despre beneficiile sau riscurile pe care le implica aceasta carne asupra sanatatii tale.

De ce este carnea de miel sanatoasa

Carnea de miel are foarte multe beneficii, precum aportul ridicat de proteine, avand in vedere ca este o carne rosie. Este satioasa si are o valoare energetica mare.

In plus, organele mielului sunt o sursa excelenta de fier si contin din belsug zinc si carnitina. Acestea se gasesc in cantitati mai mari in ficat.

Alte elemente benefice pentru sanatate pe care le contine carnea de miel sunt calciul, acidul folic si vitamina E, chiar daca acestea nu se regasesc in cantitati mari.

Ce riscuri are consumul de miel asupra sanatatii tale

Desi aportul sau de proteine este foarte important pentru organismul uman, carnea de miel contine si elemente nocive pentru sanatate, asa cum sunt grasimile saturate. Acestea se depun pe artere si pot determina aparitia bolilor cardiovasculare.

Mai mult de atat, carnea de miel contine oxipurine si se digera cu o dificultate crescuta, asa ca nu le este recomandata persoanelor care sufera de indigestie sau de guta.

Abundenta de colagen din carnea de miel predispune si ea la afectiuni gastrointestinale sau le poate intensifica pe cele deja existente.

Din cauza faptului ca aceasta carne nu contine fibre, ii poate constipa pe cei care o consuma.

La ce trebuie sa fii atent cand alegi mielul pentru masa de Paste

In primul rand, trebuie sa achizitionezi mielul pentru Paste din abatoare special amenajate, destinate comercializarii acestui tip de carne. Comerciantii ambulanti pot vinde carne de caine in locul celei de miel, intrucat are o culoare asemanatoare. Daca vrei sa fii sigur/a ca produsul cumparat este chiar miel, verifica-i copitele si structura maxilarului.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont cand alegi mielul pentru Paste este greutatea acestuia. Mieii care cantaresc mai putin de 10 kilograme au o varsta mai mica de 9 saptamani si pot fi mai periculosi pentru sanatate decat cei putin mai maturi, intrucat colagenul bogat in oxipurine este prezent in cantitati mai mari in cazul acestora.

Fii foarte atent/a si la modul in care a fost depozitat mielul pe care il achizitionezi. Carnea nu trebuie tinuta la temperaturi care depasesc 4 grade Celsius.

Cum se prepara si cum se serveste carnea de miel

Datorita continutului aproape inexistent de fibre, carnea de miel este foarte greu digerabila. De aceea, se recomanda consumul ei in asociatie cu legume fibroase proaspete, fierte sau gatite la aburi, pentru a evita indigestiile.

Stufatul de miel trebuie gatit cu foarte multa verdeata, iar drobul trebuie sa contina foarte mult orez, pentru a deveni astfel mai usor digerabile. Serveste drobul alaturi de ceapa verde si ridichi si evita sa il imbogatesti cu oua, pentru ca acestea contin un alt tip de proteine care, in asociatie cu mielul, nu sunt tocmai benefice pentru sanatate.

Sursa foto: hungryinmilwaukee.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului