Dieta si nutritie

#slabit #calorii #regim #apa #cura de slabire #sport #celulita

Ce este bine sa stii inainte de a urma o cura de slabire

Slabitul a devenit un subiect extrem de actual si foarte controversat. Femeile in general apeleaza la diverse regimuri de slabire, pentru a dobandi silueta mult visata. Insa, nu intotdeauna rezultatele sunt cele dorite. De ce?

Inainte de a urma o cura de slabit este bine sa afli cateva aspecte de care este necesar sa tii cont:

  • Afla cate kilograme trebuie sa pierzi

Este foarte important ca inante de a te apuca de un regim de slabit sa stii „la ce munca te inhami”: daca trebuie sa slabesti doar 3-4 kilograme sau daca trebuie sa pierzi cateva zeci de kilograme. Verifica daca ai o greutate sanatoasa, adica daca indicele masei corporale se situeaza intre 18,5 si 25. Iti poti calcula aici.

  • Masoara-ti talia

Riscurile pentru sanatate sunt mai mari daca excesul ponderal se manifesta in jurul taliei. Masoara-ti talia (in jurul buricului) cu ajutorul unui metru de croitorie. Este ideal ca talia barbatilor sa fie mai mica de 102 cm, iar cea a femeilor sa nu depaseasca 88 cm.  In cazul in care depasesti aceste masuri, este indicat in primul rand sa faci cat mai multa miscare fizica .

  • Respecta principiile de baza ale slabitului

Recomandarea cea mai importanta: uita de dietele foarte restrictive. Regimurile care furnizeaza mai putin de 1200 de calorii pe zi nu sunt recomandate, pentru ca afecteaza metabolismul. Nu te increde in regimurile care fac abstractie de un grup alimentar, cum sunt regimurile doar pe baza de proteine sau in cele care se bazeaza doar pe glucide de exemplu. Regimurile cu un aliment unic sunt de asemenea contraindicate.

Respectand portiile minimale unui regim recomandat de catre un nutritionist, ii asiguri organismului un aport adecvat de calorii, vitamine si minerale, pierzand in greutate intr-un mod sanatos. Principiul de baza pentru a slabi este foarte simplu: trebuie sa arzi mai multe calorii decat consumi! Redu treptat caloriile si practica sport!

  • Grasimi sau masa musculara, ce trebuie sa pierzi?

Un pic din amandoua. Cu cat regimul este mai riguros, cu atat risti sa pierzi mai multa apa si masa musculara decat in cazul unui regim moderat. La inceputul unui regim, pierderea in greutate este adesea foarte incurajatoare. Insa, daca la un moment dat incepi sa remarci o usoara incetinire nu trebuie sa te nelinistesti, deoarece cantitatea de grasime pierduta este mereu aceeasi.

Anumite persoane care urmeaza un regim de slabit afirma adesea ca nu reusesc sa slabeasca. Cel mai bun lucru de facut in acest caz este sa tina un jurnal in care sa se noteze ce anume mananca intr-o zi, fara sa uite absolut nimic: o bomboana mancata de ziua unui coleg, un biscuite sau o bucata de ciocolata savurata cu o cafea.  Vei realiza astfel ca aceste „mici escapade culinare” te tin in loc si te impiedica sa slabesti.

Mizeaza pe legume, fructe si produse cerealiere integrale. Aceste alimente contin pretioase fibre alimentare care te ajuta sa-ti diminuezi apetitul. De aceea, este important sa mananci proteine la fiecare masa: carne de pasare, ton, nuci etc. De asemenea, produsele lactate te ajuta sa slabesti, iar ceaiul verde accelereaza metabolismul.

  • Celulita nu dispare daca slabesti

Nicio cura de slabit si nici liposuctia nu te ajuta sa scapi de celulita. Totusi, o alimentatie bogata in fructe si legume, saraca in sare, o hidratare intensa a pielii si o activitate fizica regulata te poate ajuta sa reduci din aspectul neplacut de coaja de portocala . Alcoolul si cafeaua trebuie de asemenea limitate, deoarece pot accentua aceasta problema. Masarea coapselor regulat cu o crema anti-celulitica si finalizarea dusului cu apa cat suporti de rece pot reda tonicitatea pielii.

  • Apa nu te ajuta sa slabesti

O hidratare corespunzatoare este esentiala pentru sanatate, insa nu te ajuta sa slabesti. Apa umple stomacul si iti mai reduce din senzatia de foame. Este o bautura fara calorii, care te ajuta sa-ti mentii elasticitatea si tonicitatea pielii. Daca zilnic consumi aproximativ 1500 de calorii, este indicat sa bei 1,5 l de apa – incluzand sucurile, ceaiul, cafeaua si supa.

  • Regimurile care trebuie evitate

Toate regimurile draconice sunt daunatoare organismului, pentru ca au efecte secundare. Mai mult decar atat sunt incompatibile cu o activitate fizica sustinuta si contin foarte putini antioxidanti si fibre. De asemenea, curele de slabit drastice pot cauza mari probleme inimii si chiar pot creste riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer. Regimurile miraculoase care iti promit pierderea in greutate pe termen foarte scurt si suplimentele de slabit ar trebui evaluate de un medic nutritionist.

  • Ia mici gustari, sarace in calorii, in timpul zilei

Daca iti este foame des, inseamna ca nu ai mancat corect la mesele principale. In cazul in care consumi o cantitate importanta de proteine la pranz si seara (60-120 g carne de pasare sau peste), senzatia de ciugulit intre mese se va diminua sau va scadea complet. In timpul zilei poti lua mici gustari sarace in calorii: un fruct, un iaurt, legume, branza, nuci etc.

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului