Dieta si nutritie

#silueta #digestie #ulcer #sanatate #legume

Cartoful, un aliment sanatos

Cartoful, unul dintre cele mai consumate alimente de catre romani, este un produs mai bun si mai sanatos decat am crede. Consumat fiert, sub forma de cartofi nature sau piure, cartofii ne asigura 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre si 21% de potasiu al organismului.

 

In stare naturala, cartoful este o leguma bogata in vitamine si minerale, avand numai 85 kcal  la 100 de grame, adica de doua ori mai putin decat alti carbohidrati.

Ce contine cartoful:

Vitamina B -  este de o mare importanta, avand rolul de a tranforma glucidele in energie, iar cartoful contine aceasta vitamina din belsug (B1, B2, B3 si B6).

Vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti,  are un efect tonifiant, antiinfectios, mareste rezistenta vaselor sangvine, ajuta la formarea globulelor rosii si regleaza nivelul glicemiei si al colesterolului.

Fier – prezenta fierului in organism este esentiala deoarece acesta stimuleaza globulele rosii sa transporte oxigenul necesar catre celulele organismului.

Magneziu – acesta are o actiune antidepresiva asupra psihicului, contribuie la mentinerea sistemului cardio-vascular sanatos si reduc riscul de atacuri de inima.

Potasiu – ajuta la construirea masei musculare, previne retentia de lichide in exces, stabilizeaza tensiunea sangelui si ajuta rinichii si inima sa functioneze in parametri normali .

Cum ne ajuta cartoful

  • Mentine frumusetea pielii

Datorita continutului de vitamina C,  potasiu, magneziu si zinc, cartoful ajuta la mentinerea frumusetii pielii. Mai mult decat atat, cartoful se poate folosi si sub forma de masca: se zdrobeste un cartof fiert, adauga peste el o lingurita de miere si se aplica pe ten pentru 15 minute dupa care se clateste cu apa calduta.

  • Nu ingrasa daca este consumat corect

Cartoful este un aliment recomandat tuturor celor cu tendinte de ingrasare. Acesta este sanatos, hranitor, energetic si totusi nu se depune – mai mult decat atat, cartoful este recomandat persoanelor care  sufera de obezitate. Desigur, pentru a indeplini aceasta conditie, cartoful trebuie consumat fiert sau copt, nu prajit.

  • Trateaza aciditatea gastrica si ulcerul

Sucul de cartofi are puterea de a calma mucoasele digestive, fiind un puternic antispastic, diuretic si emolient. Se curata un cartof crud de coaja, se mixeaza bine in blender se mixeaza cu 50 ml de apa si se bea dimineata pe stomacul gol.

Tot sucul de cartofi poate vindeca artrita, hepatita, constipatia, litiaza biliara sau hemoroizii, iar amidonul din cartof este un antiinflamator excelent pentru bolile gastrointestinale sau in intoxicatii cu substante toxice .

  • Sunt satiosi si ajuta la digestie

Datorita continutului de carbohidrati, cartofii sunt destul de usor de digerat, asadar sunt un aliment perfect pentru copiii mici sau pentru bolnavii care intampina dificultati in digerarea mancarii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare