Dieta si nutritie

#carne de miel #cum sa alegi carnea #mancaruri pasti #beneficii carne

Carnea de miel: sanatoasa sau nu?

De Paste, fripturile si ciorbele din carne de miel sunt preparate traditionale care intregesc masa de sarbatoare. Carnea de miel este o carne rosie cu numeroase beneficii pentru organismul uman, insa consumata in exces poate duce la o serie de afectiue. Nu exagera si consum-o alaturi de garnituri din legume si salate.

Obtinuta din oaie tanara, de pana un an de zile, carne de miel este o sursa importanta de nutrienti necesari organismului.

Oile au fost domesticite in Orientul Mijlociu si Asia si folosite atat pentru lana cat si pentru carne. Mielul este simbolul sacrificiului in multe religii, inclusiv in iudaism, si este preparatul traditional de pe masa de Paste in multe tari.

Iata ce trebuie sa stii despre carnea de miel:
 

Ce contine carnea de miel


Carnea de miel este bogata in numerosi nutrienti, printre care proteine, fier, vitamina B12, zinc, seleniu sau niacin. De asemenea, contine si cupru, mangan si seleniu.

Carnea de miel contine si cantitati mari de triptofan, acizi grasi omega 3, acid folic si antioxidanti. Carnea de miel este insa cea mai grasa carne, astfel ca trebuie consumata in cantitati moderate.
 

Beneficiile consumului de carne de miel


Carnea de miel este o sursa importanta de proteine de calitate si ofera organismului peste 60% din necesarul zilnic. Este si o sursa importanta de seleniu, un mineral important in prevenirea si tratarea astmului.

Carnea de miel contine si fier, care este necesar pentru productia de hemoglobina si ajuta la formarea de celule rosii in organism. Fierul din carnea de miel este absorbit foarte usor.

Zincul din carnea de miel ajuta la dezvoltarea si functionarea corecta a celulelor organismului. Stimuleaza metabolismul si intareste sistemul imunitar.

Carnea de miel este si o sursa buna de vitamina B12, necesara pentru a preveni efectele nocive ale homocisteinei, o molecula care ataca organismul. Vitamina B12 se gaseste in mod natural numai in produsele de origine animala.

Niacina (vitamina B3) din carnea de miel ofera protectie impotriva bolii Alzeimer, imbunatateste sanatatea si calitatea pielii si tine la distanta declinul mental asociat cu inaintarea in varsta. De asemenea, niacina reduce si riscul de osteoporoza.

Carnea de miel, in special organe precum ficat si rinichi, este benefica pentru persoanele care sufera de diabet. Este indicat sa fie consumata o data pe saptamana.

Efectele secundare ale carnii de miel


Carnea de miel este o carne rosie si contine cantitati mari de grasimi saturate, colesterol si sodiu, care favorizeaza aparitia a numeroase afectiuni cronice, printre care si boli cardiace si anumite forme de cancer. De asemenea, mareste si nivelul de colesterol din sange.

Ca si alte tipuri de carne rosie, carnea de miel contine purine, substante naturale, care sunt responsabile pentru afectiuni precum guta sau pietre la rinichi. Persoanele care sufera de astfel de afectiuni trebuie sa limiteze consumul de carne de miel, deoarece organismul uman nu este capabil sa filtreze purinele.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare