Dieta si nutritie

#cum prepari carnea de miel #cum alegi carnea de miel #carnea de miel

Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari

Mielul este una dintre cele mai sanatoase carnuri: contine grasimi bune, este o sursa importanta de zinc, de seleniu si este bogata in vitamine din complexul B. In plus, carnea slaba de miel are si putine calorii, 100 de grame contin doar 160 de calorii! Atentie insa! Daca nu stii cum sa o alegi sau sa o prepari, risti sa-ti imbolnavesti toti membrii familiei!

Cel mai important criteriu in alegerea carnii de miel il reprezinta stampila Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare, care atesta faptul ca animalul sacrificat a fost sanatos. Altfel, risti sa cumperi, fie carne stricata sau infestata cu diferite parazitoze, fie carne de alt animal. Exista dintotdeauna temerea ca am putea confunda carnea de miel cu cea de caine. Ca sa eviti un astfel de moment neplacut e bine sa stii ca, spre exemplu, ovinele au dinti incisivi doar pe maxilarul inferior, iar membrele anterioare si posterioare se termina in copite bifurcate. De aceea, cel mai sigur este ca atunci cand alegi carnea de miel, animalul sa aiba capul atasat de carcasa, la fel si portiunea terminala a unui membru.

Specialistii spun ca e foarte importanta si greutatea animalului, dar si aspectul carnii. Mielul trebuie sa aiba in jur de 12-14 kilograme. Daca e mai mic, carnea contine o cantitate mare de colagen, fapt care o face greu de digerat.

In cazul in care optezi doar pentru o jumatate de miel sau pentru bucati separate (spata, pulpa, coaste etc.), alege carnea sanatoasa: ferma la atingere, cu mirosul specific de oaie, de culoare rozalie (daca e inchisa la culoare, e semn ca-i veche) si sa nu fie lipicioasa. Atentie si la organele de miel pentru drob, sa nu aiba pete sau noduli, care indica o afectiune!

Cele mai bune asocieri

Nu e recomandat sa gatesti carnea imediat dupa taierea mielului. Ea trebuie lasata la marinat (in frigider), cel putin cateva ore. Nutritionistii recomanda carnea de miel inabusita sau preparata pe gratar, in niciun caz prajita.

Cele mai potrivite condimente pentru miel sunt: usturoi, hasmatuchi, boia dulce, seminte de mustar, cimbru, rozmarin, piper, ceapa si usturoi verde, ardei, menta, foi de dafin, curry s.a. Nu asocia carnea de miel/ied cu paine, mamaliga sau paste, pentru ca acestea ingreuneaza digestia. Tot nutritionistii recomanda asociarea doar cu legume si verdeturi.

 



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului