Dieta & Nutritie

#fara zahar #glicemie #fructe #zahar #hiperglicemie

Care fructe contin cel mai mult zahar

Consumul de fructe este, fara indoiala, o parte importanta a dietei noastre. Acestea sunt pline de fibre, antioxidanti si reprezinta o sursa puternica de energie pentru organismul nostru.

Spre deosebire de alimentele care contin carbohidrati si foarte mult zahar (bomboanele, prajiturile, gogosile etc), fructele contin fibre si nutrienti care permit organismului sa se simta mai bine si care permit zaharului sa se absoarba mai incet de-a lungul zilei, oferind o energie de durata.

Problema este ca oamenii consuma in ziua de astazi foarte mult zahar care provoaca o serie de inflamatii si boli grave. Desi poate ai impresia ca toate fructele sunt la fel de sanatoase si bune, exista si in acest caz unele alegeri mai bune decat altele.

In primul rand fructele uscate (confiate) si sucul de fructe contine o cantitate mult mai ridicata de zahar spre deosebire de fructele proaspete, insa dincolo de acest aspect, fructele se impart in general in 3 categorii: fructe cu un continut scazut de zahar, fructe cu un continut moderat de zahar si fructe cu un continut ridicat de zahar.

Fructele cu un continut scazut de zahar:

  • Lamaie
  • Lime
  • Zmeura
  • Mure
  • Afine.

 

Fructe cu un continut moderat de zahar

 

Fructe cu un continut moderat-ridicat de zahar

  • Prune
  • Portocale
  • Kiwi
  • Pere
  • Ananas.

 

Fructe cu un continut de zahar ridicat

  • Cirese
  • Struguri
  • Rosii
  • Mango
  • Smochine
  • Banane
  • Fructe uscate (stafide, caise, prune).

 

Desi sunt delicioase si mult mai sanatoase decat dulciurile, fructele cu un continut ridicat de zahar trebuie consumate cu moderatie. Sa nu uitam ca zaharul, indiferent de provenienta sa, este responsabil de aparitia obezitatii, a bolilor de inima, a diabetului, a cancerului, a bolilor reumatice sau a sindromului de atentie deficitara, mai ales in cazul copiilor.

Europenii consuma aproximativ 90 de kg de zahar in fiecare an, iar medicii sunt de parere ca acest aliment este pe cat de dulce, pe atat de periculos si nociv, motiv pentru care s-a desfasurat un numar important de studii asupra sa.

Zaharul, din momentul in care ajunge in organism, strabate intestinul subtire si apoi patrunde in sange unde provoaca o stare de hiperglicemie . Aceasta,a la randul sau provoaca o stare de excitare fizica si nervoasa, in timp ce pancreasul este alertat peste masura si secreta mai multa insulina decat este cu adevarat necesar. De asemenea, ficatul isi transfera o parte din rezervele sale de glucide in sange si, in procesul sau de detoxifiere si purificare a organismului, are o activitate ingreunata tocmai din cauza excesului de zahar.

  •   2011-06-27
  •   8078 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Florentina Opris: Faceti sport la birou!

Expertul Acasa.ro, Florentina Opris

Pune o intrebare

Mananci si slabesti
sanatos!
Fii primul care afla despre
noua aplicatie Acasa.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului