Dieta si nutritie

#salmonella oua Paste #cate oua mancam de Paste #oua paste

Cand devin ouale periculoase pentru sanatatea noastra

Nutrtionistii ne sfatuiesc sa fim atenti la consumul de oua in perioada sarbatorilor! Desi ouale contin foarte multi nutrienti, vitamine, calciu si fier, mancate in cantitati mari si nepreparate corect termic, acestea pot provoca intoxicatii grave.

Intoxicatie cu salmonela

Ouale infectate cu bacterii pot provoca probleme de sanatate incepand de la salmonelloza pana la toxiinfectii alimentare complexe.  In mod normal, simptomele unei toxiinfectii alimentare se caracterizeaza prin greata, voma, diaree, dureri de cap, dureri de burta , temperatura, frisoane si stare de rau generala.

Din pacate este destul de dificil (daca nu chiar imposibil) sa iti dai seama daca ouale sunt infectate cu salmonella , pentru ca si acestea au acelasi gust si miros ca si cele normale.

Ouale crude, consumate ca atare sau din continutulul maionezelor, inghetatelor, lichorului de oua sau a prajiturilor (frisca sau spuma) pot provoca infestarea cu salmonella, motiv pentru care medicii atrag atentia asupra acestor preparate.

Riscul de imbolnavire este mult mai mare la copiii mici si la gravide, motiv pentru care aceasta categorie trebuie sa consume oua cu atentie, in conditii de maxima siguranta.

Pentru a distruge bacteriile si toxinele este recomandat sa se prepare foarte bine termic alimentele, prin fierbere, coacere la cuptor sau gratar.

Ouale de Paste provoaca indigestie

Din fericire, ouale fierte  nu prezinta risc de salmonella pentru ca bacteria care provoaca imbolnavirea este distrusa prin procesul de fierbere.

Totusi, ouale fierte tari pot provoca indigestie. Acestea se digera in aproximativ 3 ore, spre deosebire de ouale fierte moi, care se digera in maxim 5 minute. Din acest motiv, este foarte important sa nu se consume mai mult de doua oua pe zi.

Cum poti preveni intoxicatia alimentara cu oua:

  • Este recomandat sa cumperi oua doar din locuri avizate, prevazute cu frigidere.  
  • Dupa cumparare, transporta ouale cat mai repede intr-un loc racoros. Acestea se pot mentine in frigider pana la 3 saptamani.
  • Evita sa cumperi oua care prezinta crepaturi sau intepaturi.
  • Desi crezi ca este o masura de igienizare corecta, nu este recomandat sa speli ouale inainte de a le depozita in frigider, pentru ca vei distruge invelisul protector pe care coaja il are impotriva bacteriilor. Este de preferat, sa le pui intr-o cutie acoperita cu capac.
  • Ouale se scot din frigider cu cel mult doua ore inainte de utilizare.
  • Ouale rosii trebuie mancate in maxim o saptamana de la fierbere.

Poti verifica daca ouale sunt proaspete prin urmatorul test: umple un bol cu apa si da drumul unui ou in vas. Daca oul ramane pe fundul vasului, inseamna ca este proaspat. Daca oul se ridica la suprafata, acesta este vechi.

Sursa foto: abc15.com

  •   2018-04-05
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Postelnicu Ionella Georgiana: Ce trebuie sa facem pentru ca dintii sa nu-si piarda stralucirea

Expertul Acasa.ro, dr Postelnicu Ionella Georgiana, medic specialist in implantologie orala, estetica dentara

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.