Dieta si nutritie

#gluten #quinoa #beneficii quinoa #aminoacizi

Beneficiile consumului de quinoa

Quinoa este un aliment foarte nutritiv, cunoscut inca din cele mai vechi timpuri sub numele de "aurul incasilor". Incasii considerau acest aliment sacru si il foloseau in cadrul ritualurilor. Era un aliment destinat numai regilor si persoanelor alese.

Quinoa este bogata in aminoacizi si proteine si poate inlocui cu succes aproape orice tip de cereale, deoarece nu contine gluten . Inainte de a fi consumata quinoa trebuie bine spalata, deoarece invelisul de deasupra are un gust amar.

Aceasta cereala este bogata si in fier, calciu, potasiu si cupru. Previne diabetul, astmul, afectiunile cardiace, pietrele la vezica biliara si migrenele.
 

Beneficiile consumului de quinoa asupra organismului uman


Quinoa este bogata in proteine si contine toti aminoacizii esentiali, in special lizina, care este extrem de importanta pentru cresterea si dezvoltarea tesuturilor organismului uman.

Contine cantitati mari de mangan, care are proprietati antioxidante si ajuta la eliminarea toxinelor si a celulelor canceroase.

Semintele de quinoa sunt o sursa importanta de magneziu, care este eficient in tratarea migrenelor, relaxeaza vasele de sange si reduce riscul de hipertensiune.

Riboflavina din quinoa reduce frecventa migrenelor prin producerea de energie necesara celulelor cerebrale si musculare.

Potasiul si magneziul din quinoa previn formarea cheagurilor de sange si imbunatatesc functia inimii. Quinoa este saraca in grasimi saturate si colesterol, fiind ideala pentru cei care sunt la dieta sau care au o grija deosebita pentru dieta lor.

De asemenea, quinoa este o sursa importanta de calciu, care este esential pentru cresterea si dezvoltarea danturii, oaselor si pielii.

Deoarece nu contine gluten, quinoa este benefica pentru persoanele cu intoleranta la gluten. Quinoa stimuleaza si digestia, datorita continutul mare de fibre.

Quinoa este bogata in carbohidrati, substante care ofera energie organismului uman. Este si o sursa de fibre insolubile care reduc riscul de pietre la vezica biliara, in special in randul femeilor.

Cantitatile mari de cupru ajuta la oxidarea glucozei si la producerea de melanina si ajuta la formarea de hemoglobina.
 

Precautii!


Quinoa nu este un aliment alergic si nu contine cantitati mari de purine. Contine insa cantitati mari de oxalati. Persoanele care sunt alergice la oxalati trebuie sa evite consumul de quinoa.
 

Cum se consuma quinoa


Deoarece coaja de quinoa contine saponine, care confera un gust amar, este indicat sa fie bine spalata inainte de a fi consumata. Quinoa trebuie sa stea la inmuiat in apa, timp de 15 minute, dupa care se clateste bine, cu apa rece din abundenta.

Quinoa se poate prepara la fel ca si orezul. Fierbe 1 cana de quinoa in doua cani de apa, timp de 15 minute. Lasa apoi deoparte sa absoarba apa. Dimensiunea semintelor va creste considerabil si va avea o textura delicata. Se poate asezon cu sare si piper.

Quinoa poate fi servita si la micul dejun, cu nuci sau fructe. De asemenea, poate fi folosita si in diverse salate, cu seminte de dovleac , fasole, coriandru sau ceapa verde.

Faina de quinoa poate fi folosita la fursecuri si prajituri, dar si in supe.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare