Dieta si nutritie

#portocale #diabet #vitamine #imunitate #slabit

5 beneficii ale consumului de portocale

Consumul de portocale are efecte pozitive asupra sanatatii, datorita nutrientilor esentiali, vitaminelor si mineralelor pe care aceste citrice delicioase le contin. Beneficiile portocalelor se reflecta in starea generala de bine a organismului, de aceea nu trebuie sa le excluzi din dieta, mai ales in sezonul rece.

Portocalele au fost intotdeauna pretuite pentru proprietatile lor nutritionale si antioxidante. Cercetarile stiintifice au demonstrat de-a lungul timpului beneficiile consumului de portocale asupra sanatatii. In plus, alte substante active din aceste citrice, precum fitochimicalele si fibrele solubile si insolubile, ajuta la reducerea riscului de cancer, artrita, obezitate si afectiuni cardiace.

1 Beta-carotenul din portocale

Un prim beneficiu pentru sanatate adus de consumul de portocale izvoraste din continutul de beta-caroten al fructului, nutrientul care da culoarea legumelor si fructelor rosii si portocalii. Un studiu publicat de Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Standford a descoperit ca beta-carotenul poate reduce riscul dezvoltarii diabetului de tip II in cazul persoanelor predispuse genetic la aceasta boala.

2 Pectina din portocale

Portocalele sunt utile si in prevenirea obezitatii, gratie continutului redus de calorii si lipsei grasimilor saturate. Aceste citrice sunt bogate in pectina, o fibra vegetala benefica pentru persoanele cu exces ponderal.

Actionand ca un laxativ, pectina protejeaza si mucoasa membranei care captuseste colonul de substantele toxice la care este expus, prevenind instalarea cancerului la acest nivel.

3 Vitamina C din portocale

Un fapt bine cunoscut despre portocale este acela ca furnizeaza vitamina C (circa 53,2 mg la 100 g), un antioxidant puternic care sporeste rezistenta organismului la agentii infectiosi si protejeaza celulele de actiunea nociva a radicalilor liberi.

4 Fitochimicalele din portocale

Portocalele contin diverse fitochimicale, precum hesperidina, naringina si naringenina, flavonoizi care se regasesc in toate citricele. Aceste substante naturale au un efect bio-activ asupra sanatatii, actionand ca un imunostimulator puternic.

5 Vitamina A si luteina din portocale

Alti nutrienti importanti din portocale sunt vitamina A si luteina, care iti protejeaza pielea de expunerea la razele ultraviolete, implicit de iminenta declansarii cancerului de piele.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, portocalele protejeaza de dementa, Alzheimer si Parkinson.

Foto: healthmadeeasy.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare