Dieta si nutritie

#alimente de primavara # detoxifierea organismului #loboda #beneficii loboda

Beneficiile consumului de loboda

Loboda este o planta de primavara extrem de benefica pentru organismul uman, ajuta la detoxifierea si curatarea sangelui si este ideala pentru consumul in salate sau ciorbe. Contine cantitati impresionante de vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti extrem de importanti, care intaresc sistemul imunitar.

Primavara este anotimpul ideal pentru consumul acestei plante, care se gaseste deja in piete. Poate fi consumata cruda sau fiarta, in salate. De asemenea, loboda poate fi conservata si peste iarna, in borcane cu sare.
 

Ce contine loboda


Loboda este o planta extrem de puternica, care contine cantitati mari de antioxidanti, care dau si culoare purpurie. Antioxidantii din loboda reduc riscul de numeroase afectiuni, printre care si cancerul.

Loboda are cantitati impresionante de proteine pentru o planta. 100 grame de loboda contine peste 17 grame de proteine. Proteinele sunt o parte importanta a dietei zilnice deoarece ofera energie si ajuta organismul sa functioneze corect.

Loboda poate fi consumata zilnic, in special de persoanele vegetariene sau care consuma cantitati mici de carne.

Aceasta planta contine si fibre alimentare, extrem de importante pentru organism. O persoana sanatoasa trebuie sa consume zilnic 20 - 35 de grame de fibre in fiecare zi. 100 grame de loboda contine peste 10 grame de fibre. O dieta bogata in fibre reduce riscul de afectiuni cardiace, constipatie sau diabet.

Loboda contine cantitati mari de fier, peste 10 miligrame la 100 de grame, fiind asemanatoare cu spanacul. De asemenea, loboda este si o sursa importanta de calciu si betacaroten, un antioxidant foarte puternic.

Frunzele purpurii ale lobodei sunt si o sursa importanta de magneziu si potasiu, doua minerale esentiale pentru sanatatea inimii si a muschilor.

De asemenea, loboda contine si antocianine si fenoli, antioxidanti puternici care previn imbatranirea prematura, stimuleaza sanatatea creierului si imbunatatesc memoria. Reduc si riscul de cancer si infectii urinare.
 

De ce sa consumi loboda


Loboda este eficienta in tratarea unor afectiuni precum acnee, astm, chisturi ovariene sau alergii. Imbunatateste circulatia sanguina, purifica sangele si previne formarea de cheaguri de sange.

Previne si inlatura astenia de primavara, are efect mineralizant si vitaminizant. Ajuta la detoxifierea generala a organismului, incetineste procesul de imbatranire si ajuta la regenerarea celulara.

Are si puternice efecte diuretice si laxative, fiind ideala in curele de slabire. Loboda contine si o cantitate mare de vitamina K care reduce riscul de accident vascular.

Infuzia de loboda este utila in tratarea afectiunilor pulmonare si a durerilor de stomac. Sub forma de cataplasma, loboda ajuta la vindecarea bubelor si ranilor.

Loboda este utila si pentru tratarea tusei, a gatului inflamat si a gutei. De asemenea, stimuleaza metabolismul.
 

Contraindicatii


Ca si spanacul, loboda contine cantitati importante de acid oxalic. In cantitati mari, loboda este contraindicata persoanelor care sufera de litiaza renala.
 

  •   2012-04-05
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Mihaela Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Bilal Takouzli, medic stomatolog: Solutii moderne pentru salvarea dintilor afectati de paradontoza

Expertul Acasa.ro, dr Bilal Takouzli, medic stomatolog, specialist in chirurgie dento-alveolara

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Cristian Irimia, medic stomatolog:  Implantul dentar - un mare pas inainte, daca facem alegerea buna. Riscuri si contraindicatii

Expertul Acasa.ro, dr Cristian Irimia, medic stomatolog, competenta in implantologie

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii