Dupa zahar, carbohidratii precum cartofii sunt primii pe lista alimentelor interzise atunci cand vine vorba de dietele de slabire si un stil de viata sanatos. Insa, daca este consumat corect, cartoful este unul dintre cele mai sanatoase alimente, cu o serie de beneficii pentru organism.

Un cartof nou are doar 25 de calorii si o serie de nutrienti care nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie sanatoasa. Succesul unei diete de slabit consta in consumarea de alimente satioase, care sa controleze pofta de mancare.

Astfel, consumul de carbohidrati complexi, precum cartofii noi, ofera multa energie si previne gustarile nesanatoase. Cartofii au insa o reputatie proasta, in special din cauza lanturilor fast-food. Consumati insa fierti sau copti, cartofii noi sunt o sursa esentiala de energie.
 

Iata mai jos cateva dintre beneficiile consumului de cartofi noi:


Continut ridicat de vitamine. Cartofii noi contin cantitati foarte mari de vitamina C, care stimuleaza intreg sistemul imunitar. De asemenea, cartofii noi sunt bogati si in vitamina B, acid folic si minerale esentiale precum potasiu, magneziu si fier.

Tensiune arteriala. Cartofii contin anumite molecule care ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Sunt folositi de secole de catre chinezi, sub forma de ceai pentru a reduce hipertensiunea.

Afectiuni cardiovasculare. Coaja de cartof contine peste 60 de fitonutrienti diferiti si vitamine. Multe dintre aceste substante sunt flavonoide, care protejeaza de afectiunile cardiovasculare si reduc nivelul de colesterol din sange. Vitamina B din cartofi protejeaza de asemenea arterele de sange si reduce numarul unor molecule care favorizeza inflamarea arterelor.

Sanatatea intestinelor. Un singur cartof copt ofera organismului 15% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Fibrele sunt esentiale pentru sanatatea intestinelor si a sistemului digestiv. Protejeaza de cancerul de colon.

Stres. Cartofii sunt foarte bogati in vitamina B6, o substanta necesara pentru regenerarea celulara a sistemului nervos. 100 grame de cartofi copti contine 21% din doza zilnica recomandata de vitamina B6.
 

Cum este recomandat sa consumi cartofii


Pentru a te bucura de toate beneficiile si vitaminele cartofilor noi, consuma-i fierti sau copti. Evita sa ii consumi cu multa sare sau cu sosuri grele, din smantana sau unt. Combina-i cu ulei de masline si salate simple din legume proaspete.

De obicei, cartofii sunt consumati prajiti sau cu diverse sosuri grele si branza. Renunta la acest stil de alimentatie, in favoarea legumelor in stare fiarta sau coapta.

Consuma cartofii noi cu salata de varza, ton sau hummus si cu uleiuri care contin mai putine grasimi saturate. Coaja cartofilor contine cele mai multe vitamine si minerale, astfel ca ii poti consuma ca atare. Cartofii noi sunt ideali, deoarce au coaja subtire.

Pentru a nu pierde vitaminele care se dizolva in apa, precum vitamina C, prepara cartofii noi la cuptor, cu putina sare si piper. Serveste-i apoi cu iaurt si salate usoare si ierburi.
 

  •   2012-06-12
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Mihaela Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Amarant, orz, hrisca, kamut... Topul cerealelor energizante

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Mierea si frumusetea din antichitate pana in prezent!

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Top 5 alimente care-ti redau energia

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Mierea si frumusetea din antichitate pana in prezent!

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii