Dieta si nutritie

#diabet #alimente sanatoase #alimentatie diabet #alimente diabetici

Alimente sanatoase pentru diabetici

Persoanele care sufera de diabet trebuie sa fie atente la continutul de zahar din majoritatea alimentelor. Specialistii recomanda consumul de alimente care contin fibre, omega 3, calciu si vitamina D.

Iata mai jos cateva dintre cele mai sanatoase alimente pentru diabetici:
 

Fasole


Fasolea este o sursa importanta de fibre, calciu si proteine. Fibrele din aceste leguminoase stabilizeaza nivelul de zahar din sange si micsoreaza colesterolul.

O ceasca de fasole contine peste 100 mg de calciu, aproape 10% din necesarul zilnic. Fasolea este saraca in grasimi saturate , fiind benefice pentru sistemul cardiovascular.

Fasolea poate fi adaugata in salate, supe sau tocanite.
 

Lactate


Lactatele sunt cele mai bune surs de calciu si vitamina D. Incearca sa conumi lactate precum lapte, branza de vaci sau iaurt. Femeile care consuma zilnic produse lactate sunt mai putin predispune riscului de diabet.

Este insa preferat sa consumi lactate degresate. Formulele obisnuite contin cantitati mari de grasimi saturate.

Incearca sa inlocuiesti sucurile carbogazoase cu lapte sau iaurt si fructele cu branza de vaci.
 

Somon


Somonul este bogat in acizi grasi omega 3, grasimi sanatoase care reduc riscul de afectiuni cardiace , subtiaza talia, reduc inflamatiiile si imbunatateste rezistenta la insulina. Somonul este si una dintre cele mai importante surse de vitamina D.

Incearca sa consumi somon cel putin o data pe saptamana, inlocuind preparatele din carne de pasare. Adauga somon si in salate sau omlete.
 

Ton


Tonul este o alta specie de peste extrem de benefica pentru diabetici. Contine acizi grasi omega 3 si vitamina D. Atunci cand consumi ton, trebuie sa fii insa atent la continutul de mercur. Nu consuma mai mult de 350 de grame de ton pe saptamana.

Tonul poate fi folosit la prepararea sandwich-urilor si a salatelor. Daca gasesti si felii mari de ton, le poti pregati la gratar.
 

Fructe de padure


Fructele de padure contin cantitati mari de fibre si antioxidanti. Dintre acestia, cei mai puternici sunt polifenolii, benefici pentru sistemul cardiovascular. Acestia ajuta si la reglarea tensiunii arteriale si stimuleaza producerea de colesterol bun.

Fructele de padure pot fi consumate atat simple, cat si alaturi de cereale integrale sau diverse salate.
 

Smochine


Smochinele sunt fructe dulci, cu o textura delicioasa. Contin cantitati mari de fibre si antioxidanti. De altfel, smochinele contin mai multi antioxidanti decat strugurii, portocalele si broccoli.

Smochinele se pot consuma ca atare, alaturi de nuci sau migdale.
 

Linte


Lintea contine cantitati mari de fibre si acid folic. Este si o sursa importanta de preoteine, vitamine si minerale.

Lintea poate fi folosita la prepararea supelor, pastelor sau ca piure.
 

Nuci


Nucile sunt bogate in fibre si acizi grasi omega 3. Ai grija insa sa consumi aceste fructe in cantitati moderate. O portie de 30 de grame de nuci contine peste 180 de calorii.

Nucile pot fi consumate atat simple, cat si cu cereale integrale, fructe, sau in compozitia salatelor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului