Dieta si nutritie

#alimente canicula #alimente #canicula

Alimente interzise pe canicula

Temperaturile caniculare din timpul verii sunt destul de greu de suportat pentru organism, mai ales in cazul persoanelor varstince, dar si a celor care au probleme cardiovasculare.

Insa nici adultii sanatosi nu sunt scutiti de neplaceri. In astfel de zile, este indicats a cosnumam cel putin doi litri de apa, sa evitam expunerea directa la soare, dar trebuie sa avem grija si la alimentele pe care le consumam, deoarece unele mancaruri pot agrava disconfortul.


Condimentele


Iti plac mancarurile condimentate? Ar fi cazul sa nu le consumi in momentele cand temperaturile sunt caniculare. Capsaicina care se intalneste in condimente precum piperul cayenn, dar si in ardiul iute, are efect de incalzire asupra temperaturii corpului. De aceea, este de evitat consumul acestor condimente atunci cand este canicula. In schimb, poti introduce in alimentatie fructe si legume proaspete.

Alimentele grase

De evitat in zilele caniculare sunt si mancarurile grase, cat si cele bogate in proteine, pentru ca se digera greu. Organismul are mai mult de lucru pentru a digera proteinele si grasimile, procedeu care se numeste termogeneza si care duce si la cresterea temperaturii corporale. Astfel, in locul unei fripturi cu cartofi prajiti opteaza pentru peste la gratar si o salata. Nici supele calde nu sunt o alegere foarte buna, pentru ca si acestea ridica, pentru moment, temperatura corpului. Alege o supa rece, precum gazpacho, care nu doar ca este raoroasa, ci si foarte gustoasa.

Alimente diuretice

Pe canicula trebuie sa te feresti si de alimentele care au proprietati diuretice, pentru ca acestea favorizeaza aparitia deshidratarii. In loc de cafea, sucuri carbogazoase,  ceaiuri cu cofeina, mai bine opteaza pentru apa. De asemenea, sunt de evitat si legumele precum feniculul si sparanghelul, pentru ca si ele au efect diuretic. Pe lista alimentelor care ar trebui evitate atunci cand este foarte cald afara este si ciocolata. Poti sa consumi, in schimb, fructe precum pepenele, ciresele, visinele, pepenele galben, dar si legume precum castravetii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare