Dieta si nutritie

#sare #retentia de apa #mancare #sodiu

Alimente care contin prea multa sare

Doar 10% din sarea pe care o consumam zilnic provine din solnita, restul se regaseste in alimentele procesate industrial sau in mancarea de la fast-food sau restaurant, sustin nutritionistii. Pentru a se mentine sanatos, organismul are nevoie de sodiu, unul dintre cele doua elemente chimice continute in sarea de masa numita clorura de sodiu , insa intr-o cantitate moderata.

 

Cata sare trebuie sa consumam?

 

Din nefericire, oamenii au ajuns sa consume foarte multa sare ceea ce provoaca la anumite persoane cresterea retentiei de apa in organism si a tensiunii arteriale. Medicii recomanda maximum de 2,300 mg de sodiu pe zi, ceea ce echivaleaza cu o lingurita de sare (5 ml), insa foarte multe persoane depasesc cu mult aceasta cantitate.

Nu este deloc suprinzator, deoarece sarea este un ingredient frecvent folosit in industria alimentara pentru asezonarea sau pastrarea pe termen lung a mancarii. De exemplu, un bol de supa din conserva, 6 crochete de pui cu sos barbeque sau un sandwich cu sunca si cascaval contine fiecare aproximativ 1000 mg de sodiu sau circa jumatate din necesarul zilnic.

Consumand toate cele trei preparate intr-o singura zi, cantitatea de sare ingerata este mult prea mare.

 

Topul celor mai sarate alimente

 

  • Preparate fast-food sau restaurant: pizza, hamburgeri, crochete de pui, shaorma, produse congelate etc;
  • Mezeluri afumate si sarate: sunca, jambon, salam, pate, carnuri in conserva etc;
  • fumat , sarat sau in conserva;
  • Supe, sosuri sau ciorbe in conserva sau deshidratate (prafuri);
  • Paste instant;
  • Nuci, alune, fistic cu adaos de sare;
  • Sosuri: ketchup, mustar, sos de soia, sos chili etc;
  • Suc de rosii sau de legume;
  • Castraveti murati, masline in saramura etc;
  • Branzeturi sarate: branza de putina, branza de burduf, cascavalul etc.

 

Cum sa mananci mai putin sarat

 

Pentru a reduce consumul de sare, nu este suficient doar sa limitezi consumul de sare din solnita. Este foarte important sa depistezi mancarurile preparate care contin sare.

Iata cativa pasi prin care poti face acest lucru:

  • Limiteaza alimentele bogate in sare si acorda atentie etichetei produselor cumparate. Sodiul poate fi mentionat sub diverse denumiri, de exemplu bicarbonatul de sodiu, fosfatul de sodiu, glutamatul monosodic, sos de soia, drojdie chimica etc.
  • Da savoare mancarurilor cu diverse ierburi (oregano, busuioc, rozmarin ), condimente (chimen, curry), usturoi, ghimbir, piper etc;
  • Alege produsele pe a caror etichete este specificat „mai putina sare”, „fara adaos de sare”, „nesarat” etc.
  • Citeste intotdeauna etichetele produselor cu informatii nutritionale si opteaza pentru alimente care contin mai putin de 300 mg sodiu per portie (sau mai putin de 750 mg pentru o masa).

Sursa foto : dietsinreview.com

  •   2010-06-29
  •  

Articol scris de

Ana-Maria Banciu

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Ce NU este bine sa faci cand ai un ten acneic

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.