Dieta si nutritie

#acizi grasi #omega 3 #alimente #spirulina #soia #peste

Alimente care contin acizi grasi Omega 3

In reclamele publicitare la alimente auzi mereu de importanta pentru organism a acizilor grasi Omega 3 . Atentia acordata acestor substante este datorata numeroaselor beneficii pentru sanatatea cardiovasculara in special in privinta diminuarii trigliceridelor sangvine, a prevenirii cheagurilor de sange si a efectelor anti-inflamatorii. Asadar, unde se ascund acesti acizi Omega 3?

 

De ce sunt importanti acizii grasi pentru organism?

 

Membrana celulelor din corp are rolul de permite nutrientilor sa hraneasca celulele si de a favoriza eliminarea deseurilor celulare. Aceasta este alcatuita din acizi grasi esentiali care o protejeaza de atacul radicalilor liberi. In conditiile in care membrana celulara este afectata, celulele au de suferit si astfel pot aparea formatiuni maligne.

Desi au un rol deosebit de important, in special la nivel celular, acizii grasi Omega 3 nu pot fi produsi de organismul nostru. Astfel, alimentatia este singura metoda prin care poti sa-ti asiguri un aport esential de acizi grasi.

In afara de alimentele special imbogatite in urma procesului de fabricare cu acizi grasi Omega 3 exista alimente care contin in mod natural acesti acizi grasi. Iata cateva dintre aceste alimente:

1 Pesti bogati in grasimi

Cu siguranta ai auzit ca pestii bogati in grasimi (somon, hering, pastrav, ton, macrou si sardine) sunt sanatosi pentru organism, indiferent de varianta in care ii consumi: proaspeti, congelati sau conserva. Acestia sunt o sursa importanta de acizi grasi Omega 3 de origine animala, cu rol deosebit de important in mentinerea sanatatii cardiace. Se recomanda astfel sa se consume peste, de doua-trei ori pe saptamana.

2 Seminte de in

Semintele de in sunt produsele care se bucura de cel mai mare continut de acizi esentiali Omega 3. O singura lingura de seminte de in este suficienta pentru a acoperi nevoile zilnice in Omega 3 de origine vegetala. Aceste seminte trebuie preparate pentru ca organismul nostru sa beneficieze de aceste pretioase grasimi. Ele pot stimula sistemul imunitar, pot imbunatati functiile creierului, pot favoriza o piele sanatoasa si pot ajuta la stabilizarea nivelului de colesterol sangvin.

3 Spirulina

Spirulina, cunoscuta si sub numele de alga albastru-verzuie, este un produs cu o bogatie nutritionala deosebita si cu multiple proprietati terapeutice . Este o sursa importanta de acizi grasi Omega 3 (impreuna cu acizii grasi Omega 6 formeaza aproximativ 10 % din valoarea nutritionala) care joaca un rol major in organism: ajuta la functionarea membranelor celulare, intervine in metabolismul colesterolului sau in aporturile energetice.

4 Soia

Atat uleiul, cat si semintele din soia, sunt cunoscute pentru pentru rolul de antioxidanti eficienti. Aceste alimente actioneaza benefic asupra organismului persoanelor care sufera de boli cardio-vasculare sau depresie. Este de preferat sa se consume la fiecare masa soia impreuna cu legume si fructe bogate in vitamina C (kiwi, citrice , ardei gras, broccoli, varza etc) pentru a favoriza absorbtia fierului si a acizilor grasi omega 3.

5 Fasole

Fasolea este o leguma plina de vitamine, caroten si fibre. Fasolea verde este considerata una dintre legumele-simbol ale regimului de slabit, deoarece contine elementele necesare pentru functionarea unui organism sanatos, fara a aduce un aport de grasimi nocive. Acizii grasi Omega 3 continuti in pastaile de fasole contribuie la micsorarea colesterolului „rau”, impiedicand depunerea acestuia pe peretii vaselor de sange.

6 Nuci

Nucile sunt fructe uscate importante pentru calitatea lor nutritionala, deoarece sunt bogate in lipide nesaturate si in acizii grasi Omega 3. De asemenea, nucile aduc un aport important de magneziu, vitamina B6, vitamina E si fier. Doua lingurite de ulei de nuci sau consumul a 3-4 nuci pe zi permit satisfacerea necesarului in Omega 3.

Sursa foto : aufeminin.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului