Alimentele si bauturile care se gasesc la orice magazin si care sunt mereu la dispozitia noastra, chiar daca au un gust delicios, multe dintre ele sunt un pericol pentru sanatatea noastra si a dintilor nostri. Iata cateva reguli de urmat pentru a nu fi nevoit sa te lupti cu cariile ce iti pot ataca dantura.

1.       Spala-te pe dinti dimineata si seara inainte de culcare, dar mai ales dupa fiecare masa. Alimentele dulci, bauturile, mai ales cele carbogazoase, sunt foarte periculoase pentru sanatatea si estetica dintilor tai.

2.       Foloseste o pasta de dinti cu fluor – aceasta are rolul de preveni aparitia cariilor si de a remineralizareaa smaltulului dintilor.

3.       Obisnuieste-te sa folosesti, de fiecare data dupa ce te speli pe dinti, apa de gura si ata dentara. Apa de gura este bogata in uleiuri esentiale care au rolul de a-ti improspata respiratia, dar mai ales in substante care protejeaza smaltul si albesc dintii. Pe de cealalta parte, rolul atei dentare este acela de a indeparta in profunzime toate resturile la care periuta de dinti nu a putut ajunge.

4.       Schimba periuta si pasta de dinti la fiecare 2–3 luni. In comert se gasesc acum periute care te anunta, prin faptul ca se decoloreaza perii, cand este momentul sa achizitionezi una noua. In ceea ce priveste pasta de dinti – aceasta trebuie schimbata deoarece exista foarte mari snse ca microbii ce se afla in cavitatea bucala sa se obisnuiasca cu pasta de dinti actuala, iar aceasta sa nu mai aiba efectul dorit.

5.       Consuma alimente bogate in calciu: lactate, broccoli, spanac, sardine. Totusi, pentru asimilarea in totalitate a calciului, este necesar sa consumi si alimente bogate in vitamina D (galbenus de ou, ulei de peste, unt, untura de peste etc) sau sa te expui zilnic, cate 5 – 10 minute, cu fata sau mainile la soare (soarele va asigura organismului tau dona necesara de vitamiana D).

6.       Exclude din alimentatie zaharul – placa dentara care se formeaza la suprafata dintilor este formata din saliva, bacterii si alimente lipicioase (cel mai rau este zaharul), iar bacteriile se hranesc cu acest zahar, transformandu-l in acid.

7.       Apeleaza periodic (o data la 6 luni) la ajutorul unui stomatolog pentru a-ti face un periaj profesionist si un detartraj .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului