1. Ouale moi
Desi sunt delicoase, ele pot fi infestate cu salmonella, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale intoxicatiilor alimentare. Se poate evita acest lucru prin gatirea cat mai bine a oului, pentru ca astfel se pot ucide bacteriile periculoase.
2. Pui la rotisor
Puiul la rotisor este o masa rapida si gustoasa, trebuie doar sa te asiguri ca il consumi cat e cald. Daca il vei lasa sa stea cateva ore, orice bacterie specifica carnii de pasare poate inflori. Bacteriile se pot dubla la fiecare 20 de minute al temperatura camerei, asa ca, daca puiul a stat afara, pe masa, mai mult de doua ore este mai bine sa il arunci.
3. Ficat de pui
In ciuda recomandarilor, ficatul de pui poate fi o alegere riscanta pentru ca poate fi contaminat cu bacteriile campylobacter. Daca vreti totusi sa il consumati, evitati retetele care recomanda gatirea lui in sange. Pentru a evita pericolul, el trebuie bine gatit si sa nu aiba structura cruda.
4. Burgeri
Carnea tocata de porc si de pasare poate fi si ea infestata, deoarece orice agent patogen de la suprafata sfarseste prin a intra in carne. Mai mult, acestia pot scapa cu viata in cazul burgerilor care nu sunt bine patrunsi in interior. Pentru a evita intoxicarea, carnea tocata trebuie gatita la temperaturi inalte si trebuie sa fie bine patrunsa la interior.
5. Ton
Pestele crud, daca nu este pastrat corect ianinte de a fi gatit, poate duce la intoxicarea cu scombroid, tonul fiind predispus in mod sepcial la acest gen de toxicitate. Pestele infestat are un gust de ars si pare usor piperat.
6. Salate verzi cu frunze
Aceasta nu este o scuza pentru a sari peste salate, ci o recomandare pentru a spala foarte bine frunzele inainte de a le consuma. Ele pot fi infestate cu focar de E.coli. Pentru a evita contaminarea, alege salata cu funze cat mai verzi si spal-o foarte bine inainte de consum.
7. Germeni
Contaminarea germenilor are de obicei loc in samanta, iar atunci cand aceasta incepe sa incolteasca celulele bacteriene ajung in interiorul plantei, astfel incat spalarea germenilor s-ar putea sa nu ajute prea mult.
8. Salata de cartofi
O salata de cartofi manipulata in mod necorespunzator poate prezenta contaminarea incrucisata cu bacterii de carne si bacterii de branza, problema nefiind maioneza, ci cartofii. Cartoful fiert este moale si accesibil bacteriilor.
9. Pepeni
Coaja pepenilor poate fi contaminata cu listeria si, chiar daca nu o mancam, la trecerea cutitului prin ea se raspandesc agentii patogeni pe pulpa comestibila. Pepenele trebuie bine frecat si spalat cu atentie maxima inainte de a fi taiat
10. Cidru de mere
Cand se preseaza merele (si alte fructe), orice bacterie de pe suprafata exterioara ajunge in suc.
11. Faina
Daca cerealele care s-au macinat au avut insecte, ele vor ajunge in faina care poate deveni un pericol, mai ales daca aluatul nu este bine copt. Nu uitati sa va spalati bine pe maini dupa ce lucrati cu faina si sa coaceti complet produsele in care ati adugat-o.
12. Castraveti
Castravetii pot fi contaminati cu salmonela. Spre deosebire de alte legume, ei nu se gatesc, astfel incat sunt susceptibili de a contine agenti patogeni pe coaja. Chiar daca nu consumam coaja, la taierea ei sunt sanse sa contaminam si interiorul. Asigurati-va ca ati spalat foarte bine castravetii inainte de a-i consuma.
13. Boabe de fasole rosie
Problema cu boabele de fasole nu o reprezinta bacteriile, ci un fel special de lectina pe care aceasta o contine. Aceasta proteina, daca nu este supusa unei temperaturi mari, poate provoca varsaturi si diaree.