Dieta si nutritie

#bauturi carbogazoase #suc #calorii #dinti #diabet #stomac #rinichi

10 motive sa nu bei bauturi carbogazoase

Bauturile carbogazoase reprezinta pentru foarte multe persoane o alternativa gustoasa cand trebuie sa elimine senzatia de sete. Fie ca este vorba de clasicele racoritoare pe baza de cola, fie de alte sortimente de sucuri acidulate cu diverse arome fructate, bauturile carbogazoase nu prezinta deloc o alegere inspirata cand vine vorba de sanatatea organismului .

Exista o multime de motive medicale pentru care nu este indicat sa bei bauturi carbogazoase. Iata doar 10 dintre acestea:

1 Contin prea multe calorii

Bauturile carbogazoase contribuie semnificativ la cresterea in greutate si chiar la aparitia obezitatii. Potrivit cercetarilor stiintifice, daca bei un pahar din aceasta bautura zilnic poti asimila in fiecare luna aproape jumatate de kilogram.

Un pahar de bautura racoritoare carbogazoasa contine o cantitate enorma de zahar. Pentru a elimina caloriile dintr-un pahar de cola de exemplu, trebuie sa mergi cel putin 30 de minute pe jos. Daca urmezi o dieta de slabire sau ai de gand sa pierzi din kilogramele in plus, ia-ti adio de la bauturile carbogazoase.

2 Afecteaza ficatul

Excesul de bauturile gazoase iti pot afecta grav ficatul, prin cresterea riscului de dezvoltare a cirozei. Specialistii sunt de parere ca benzoatul de sodiu (un aditiv alimentar) ar putea fi cauza aparitiei acestei maladii.

3 Cariaza dintii

Substantele acide din bauturile carbogazoase pot afecta smaltul dintilor. Potrivit cercetarilor s-a demonstrat ca aceste bauturi cresc semnificativ incidenta bolilor dentare. Specialistii au afirmat chiar ca bauturile carbogazoase sunt mai nocive decat zaharul prezent in bomboane. Sucurile acidulate contin pe langa acidul citric si acidul fosforic o serie de alte substante periculoase care pot distruge smaltul dintilor intr-o proportie de 85%.

4 Imbolnavesc rinichii

Bauturile carbogazoase, in special cele pe baza de cola, sunt cunoscute pentru continutul bogat in acid fosforic, o substanta despre care se stie ca favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi. In urma unui studiu american s-a descoperit ca persoanele care beau zilnic cel putin doua tipuri de bauturi acidulate care contin indulcitori artificiali prezinta risc dublu de a se imbolnavi precoce de insuficienta renala.

5 Provoaca diabet

Consumul mare de bauturi carbogazoase nu contribuie doar la acumularea kilogramelor in plus, ci obliga corpul sa proceseze o cantitate mai mare de zahar. Anumiti oameni de stiinta din SUA suspecteaza ca aceasta ar fi cauza pentru care numarul de bolnavi americani cu diabet de tip 2 s-a triplat de la aproximativ 7 milioane in 1980 pana la peste 23 de milioane in zilele noastre.

6 Pricinuiesc arsuri la stomac

Un consum mare de bauturi racoritoare acidulate poate produce arsuri la stomac, deoarece substantele continute de acestea neutralizeaza acizii din stomac, perturband digestia. Senzatia neplacuta de balonare si gaze in stomac este data tocmai de aceste bauturi acidulate care produc un blocaj in tubul digestiv. Acest fenomen duce la dilatarea peretilor stomacului si a intestinelor, urmata de o senzatie de tensiune si inflamare abdominala.

7 Determina instalarea osteoporozei

Bauturile dulci carbogazoase contin acid fosforic cunoscut pentru legatura sa cu osteoporoza, deoarece favorizeaza scaderea nivelului de calciu din organism si cresterea fosfatilor in sange. S-a dovedit stiintific ca 500 ml de bautura dulce carbogazoasa consumata zilnic poate impiedica absorbtia calciului in organism, ducand la grave probleme de crestere si de dezvoltare a oaselor, in special la copii.

In conditiile in care nivelul de fosfati este ridicat, iar cel de calciu este scazut, calciul este eliminat din oase. In cazul copiilor aflati in perioada de crestere, consumul de bauturi gazoase prezinta un risc semnificativ de calcifiere si dezvoltare defectuoasa a oaselor.

8 Cauzeaza dificultati de digestie: reflux gastro-esofagian

Consumul bauturilor carbogazoase, in special pe stomacul gol, poate afecta balanta fragila acid-alcalina a stomacului si implicit mucoasa stomacului, prin crearea unui mediu permanent acid. Acest mediu neprielnic va duce foarte usor la aparitia refluxului gastro-esofagian.

9 Cresc presiunea sangelui – hipertensiune

Consumatorii inraiti de bauturi carbogazoase pot suferi de diverse tulburari ale inimii. Cercetatorii semnaleaza faptul ca aceia are beau mai mult de o bautura acidulata pe zi risca sa fie afectati de sindromul metabolic. Sindromul metabolic este un grup de probleme medicale printre care se numara: obezitatea, hipertensiunea arteriala, cresterea cantitatii de insulina din sange, cresterea rapida a trigliceridelor, nivel scazut de lipoproteine (colesterol „bun”).

10 Provoaca hiperactivitate si probleme mentale

Adolescentii care beau frecvent bauturi carbogazoase pot suferi de dificultati mentale, precum hiperactivitatea sau depresia. Intr-o cercetare realizata in Norvegia, oamenii de stiinta au folosit chestionare prin care au supravegheat peste 5.000 de tineri norvegieni si au studiat legatura dintre consumul de bauturi gazoase si probleme precum: hiperactivitate ce cauza probleme la scoala, stari de anxietate, depresie, nefericire, panica, insomnie, tensiune nervoasa etc.

S-a observat ca tinerii care obisnuiau sa consume mai multe bauturi carbogazoase (mai multe pahare de racoritoare pe zi) au obtinut in urma efectuarii testului un scor mai mare in ceea ce priveste dificultatile de comportament si problemele mentale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare