Boli

#mituri astm # adevararu #ziua mondiala a astmului #mituri #astm

Ziua Mondiala a Astmului – mituri si adevaruri pe care trebuie sa le stii

Pe 5 mai, Societatea Romana de Pneumologie (SRP) marcheaza, pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ziua Mondiala a Astmului. Tema de anul acesta este Mituri si adevaruri despre astm pentru ca, din pacate, prejudecatile legate de aceasta afectiune stau frecvent in calea unui management optim al bolii.

Cele mai frecvente mituri despre astm sunt: este o boala a copilariei, este contagios, medicatia provoaca dependenta, se trateaza doar cu doze mari de corticosteroizi, crizele de astm sunt de fapt crize de anxietate, persoanele cu astm nu au voie sa faca sport.

1. Astmul este o boala a copilariei, care la maturitate dispare

Adevarul este ca: astmul este o afectiune cronica. Un pacient diagnosticat in copilarie o va avea pana la batranete. In adolescenta, simptomele se pot ameliora sau chiar pot sa dispara, insa trebuie avut in vedere ca ele pot sa reapara in orice moment al vietii.

2. Astmul este o boala infectioasa

Adevarul este ca: NU este o boala infectioasa desi, intr-adevar, infectiile respiratorii (cum sunt racelile sau gripa) pot determina aparitia crizelor de astm (exacerbari).

3. Persoanelor afectate de astm le este interzis sa faca efort fizic sau sport

Adevarul este ca: in conditiile in care astmul este controlat, persoanele care sufera de aceasta afectiune pot face efort fizic si chiar pot sa practice cu succes si in siguranta sporturi de performanta.

4. Astmul poate fi controlat doar cu doze mari de corticosteroizi

Adevarul este ca: cel mai des, astmul este controlat cu doze reduse, minime de corticosteroizi.

5. Medicatia contra astmului creeaza dependenta

Adevarul este ca: nici folosirea inhalatoarelor si nici administrarea medicamentelor impotriva astmului nu dau dependenta. Administrarea medicatiei si in perioadele in care simptomele nu sunt prezente este o necesitate, nu o manifestare a dependentei.

6. Daca nu am respiratie suieratoare, nu am astm

Adevarul este ca: respiratia suieratoare (wheezing-ul) se produce din cauza aerului care trece printr-o cale respiratorie ingustata si este un simptom comun al astmului. Uneori, insa, el poate fi auzit doar cu ajutorul stetoscopului.

7. Crizele de astm sunt episoade de anxietate, totul este doar in capul tau

Adevarul este ca: astmul este o boala cronica, ce apare in plamani, nu in cap. In timpul crizelor de astm caile respiratorii se inflameaza si fac dificila respiratia. Pacientii pot avea factori declansatori diferiti, inclusiv stresul si emotiile negative, acesta fiind singurul - sa-i zicem - sambure de adevar din mit.

Ziua Mondiala a Astmului – Societatea Romana de Pneumologie lanseaza o platforma care va reuni cea mai mare comunitate a pacientilor cu afectiuni cronice respiratorii din Romania

„Cu ocazia Zilei Mondiale a astmului din acest an, Societatea Romana de Pneumologie lanseaza un proiect ambitios, www.casapneumologilor.ro, o platforma care va reuni cea mai mare comunitate a pacientilor cu afectiuni cronice respiratorii din Romania.” spune prof. dr. Roxana Nemes, presedinta Societatii Romane de Pneumologie.

Avand dublu rol, atat informativ, cat si educativ, prin oferirea de informatii medicale pertinente, validate de specialisti recunoscuti in patologiile respiratorii, platforma Casa Pneumologilor Romani va pune la dispozitia utilizatorilor doua instrumente noi si utile: Harta pneumologilor romani si aplicatia Navigator.

In prima etapa a programului va fi implementata Harta pneumologilor romani, un instrument care vine in sprijinul celor care au nevoie de asistenta medicala de specialitate. Harta raspunde la cea mai simpla, dar importanta intrebare pe care oamenii si-o pun atunci cand apare nevoia unui consult medical: UNDE si CUI ma pot adresa? Ea va permite fiecarui utilizator sa localizeze rapid specialistul aflat cel mai aproape de el.

Aplicatia Navigator va deveni operationala intr-o a doua etapa, dupa ce Harta Pneumologilor va fi completata. Prin intermediul acestei aplicatii, pacientii se vor putea programa la o consultatie la un medic pneumolog inscris in platforma, apeland call center-ul pus la dispozitie prin numarul de telefon 021.9904, in zilele lucratoare, in intervalul orar 09.00-18.00. Operatorul va prelua apelul si, in functie de optiunile exprimate de pacient (medic, judet, localitate), va efectua programarea consultatiei de specialitate la medicul indicat, informandu-l ulterior cu privire la data programarii.

Programarile se vor putea face atat in centrele de stat, cat si in cele private. In functie de relatia contractuala pe care o are institutia in care lucreaza medicul solicitat cu Casa de Asigurari de Sanatate, consultatia poate fi gratuita (in baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contracost (daca institutia unde lucreaza medicul pneumolog nu se afla in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate). Toate aceste detalii vor fi comunicate pacientului de catre operator.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste importanta astmului si il considera una dintre problemele de sanatate majore la nivel mondial. Chiar daca astmul nu poate fi vindecat, cele mai temute manifestari ale sale - crizele de astm sau exacerbarile - pot fi reduse si prevenite.

“Astmul bronsic ascunde inca o multitudine de lucruri greu de inteles de catre pacient. De aici si multiplele intrebari pe care le poarta permanent  cu el, pe care adesea se teme sa le puna medicului curant. Dialogul acesta este incurajat de Ziua mondiala a Astmului in anul 2021. ‚Uncovering asthma misconceptions‘ este logoul universal al GINA (Global Initiative for Asthma), asadar ‚Sa descoperim si sa explicam adevarurile neintelese despre astm‘, deoarece progresele in aceasta boala, atat pe zona de strategie terapeutica cat si de monitorizare si diagnostic, sunt din ce in ce mai incurajatoare, de la an la an.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, directoarea Scolii SRP.

„Un element deseori neacoperit in relatia dintre pacientul cu astm si medic a fost si ramane comportamentul in pandemia de COVID-19. Aici trebuie ca prim factor corectiv de atras atentia ca medicatia antiastmatica nu trebuie intrerupta, iar corticoterapia se pare ca alaturi de medicatia biologica este protectiva in fata riscului de a face forme severe de infectie virala“ completeaza prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva din cadrul Societatii Romane de Pneumologie.

Prima Zi Mondiala a Astmului a fost marcata in 1998, in Spania, la Barcelona. 35 de tari au aderat la aceasta initiativa. De atunci, numarul tarilor care marcheza anual acest eveniment a crescut semnificativ, astfel ca Ziua Mondiala a Astmului a devenit unul dintre cele mai notabile evenimente de constientizare si educatie medicala pentru publicul larg.

Sursa foto: reginamaria.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare