Boli

#pandemie #plimbare #sanatate #covid-19

Vrei sa iesi la plimbare? Iata cum ramai in siguranta pe timp de pandemie

 

Suntem in Starea de alerta decretata de autoritati pe durata pandemiei de coronavirus. Restrictiile s-au mai relaxat, insa suntem nevoiti sa purtam in continuare masca in spatiile inchise. Recomandat este ca masca sa fie purtata si atunci cand suntem la plimbare prin locuri aglomerate.

Odata cu 1 iunie, se permite accesul in salile de sport. Conditiile s-au schimbat, insa, astfel ca e dificil, intrucat a fost micsorat numarul celor care pot intra in acelasi timp. In plus, accesul in sala de dus nu mai este permis, tot ca masura de siguranta. Asta nu inseamna ca nu mai facem miscare. Plimbarile sunt recomandate, insa specialistii spun ca e indicat sa se poarte masca de protectie, mai ales in locurile aglomerate.

Sistemul imunitar are nevoie de exercitii fizice pentru a functiona cat mai bine. Pe masura ce ne miscam, fie ca ne plimbam, alergam sau mergem pe bicicleta, organismul produce anticorpi al caror rol este sa asigure protectia impotriva agentilor patogeni.

Iata ce trebuie sa faci ca sa te feresti de coronavirus atunci cand iesi afara:

Tine-ti mainile in siguranta

Cercetatorii au analizat durata de viata a coronavirusului odata ce ajunge pe un maner, spre exemplu. Conform specialistilor de la Universitatea Alabama din Birmingham, virusul poate trai pana la trei zile pe suprafete precum otelul inoxidabil si plasticul. Asta inseamna ca poti lua virusul atunci cand iesi la plimbare si te asezi pe o banca in parc, atingi manerul unei usi sau robinetul dintr-o toaleta publica. Evita sa atingi cu mana locuri comune, iar daca o faci, nu iti atinge fata pana nu te speli pe maini sau nu iti igienizezi mainile cu dezinfectant. Nu e usor sa eviti sa iti atingi fata, intrucat obisnuinta este adesea subconstienta.

Poarta masca

Desi nu este obligatorie purtarea mastii in loc deschis, e mai bine sa o folosesti. Multi experti spun ca inca nu se poate stabili cu exactitate modul in care se comporta virusul in aer liber. Tocmai de aceea, acoperirea gurii si a nasului cu o masca este o modalitate importanta de a te proteja de contaminarea cu COVID-19, ca, de altfel si cu alti virusi sau agenti patogeni.

Stai cat mai departe de oameni

Modul dovedit de contractare a noului coronavirus este prin contactul direct cu picaturile de saliva ale unei persoane infectate. Cercetatorii au descoperit insa ca virusul poate ramane in viata intr-o forma mai mica in aerosoli. Astfel, COVID-19 poate fi prezent in aerul pe care il respiri fara sa iti dai seama. Masca te ajuta sa te protejezi de virusuri. Insa daca nu vrei sa o porti, alege zone libere, putin circulate, asa incat sa nu intri in contact, nici macar ocazional, cu alti oameni.

Dezinfecteaza-ti pantofii

Stropii de saliva eliberati de o persoana care tuseste, stranuta sau vorbeste tare plutesc o vreme in aer, apoi se asaza pe sol. De aici se pot atasa foarte usor de talpa pantofilor. Un studiu a aratat ca virusul a fost prezent pe holurile spitalelor si jumatate din personalul medical s-a dovedit ca purtau virusul pe incaltaminte. Cercetatorii au detectat virusul si pe podeaua farmaciei spitalului, sugerand ca virusul a “calatorit” acolo cu pantofii personalului. Asadar, inainte de a intra in casa ta, foloseste spray dezinfectant pentru a-ti curata pantofii, inclusiv talpile acestora.

Poarta ochelari de soare

Unele cercetari sugereaza ca noul coronavirus te poate infecta prin ochi. Cadrele medicale poarta viziere pe fata, peste masti. Poti incerca sa porti ochelari de soare impreuna cu masca pentru a obtine o protectie mai mare, inclusiv pentru ochi. Ochelarii de schi sunt varianta cea mai buna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare