Boli

#vorbit in somn #somnilocvia #somnambulism #probleme somn

Vorbitul in timpul somnului: cauze si tratament

Ti s-a intamplat vreodata sa fii trezit din somn si acuzat ca vorbesti prea mult? Nu este prea placut pentru cei din jur sa fie treziti de vorbe fara noima sau strigate, iar persoana "vinovata" sa nu recunoasca nimic. Somnilocvia - termenul medical pentru vorbitul in timpul somnului - reprezinta actul de a vorbi in timp ce dormi, fara ca atunci cand te trezesti sa-ti amintesti ceva din ce-ai spus.

Vorbitul in timpul somnului nu este considerat o afectiune medicala si este o problema des intalnita in randul copiilor. Unul din zece copii vorbeste in timpul somnului din cand in cand. In schimb, statisticile arata ca doar 5% din numarul adultilor vorbesc in somn in mod frecvent.

Cum te afecteaza vorbitul in timpul somnului

Somnilocvia nu-l afecteaza pe cel direct implicat, insa poate fi destul de suparatoare pentru cei din jur. Uneori, "discutia" din timpul somnului poate contine injurii sau cuvinte ofensive. Episoadele de somnilocvie nu dureaza mai mult de 30 de secunde, dar multe persoane vorbesc de mai multe ori in timpul unei nopti.

Discursul celor care vorbesc in somn poate fi, uneori, usor de inteles, insa sunt multi care mormaie. Daca imparti camera cu o persoana care vorbeste in somn, vei observa ca, de multe ori, vorbeste cu ea insasi.

De asemenea, in timpul somnului, persoanele se pot certa, pot tipa sau chiar fluiera.

Desi se spune ca persoanele care vorbesc in timpul somnului isi dezvaluie secretele, de fapt ceea ce spun poate sa nu aiba nicio legatura cu ei insisi. Cercetatorii au aratat ca ceea ce spui in timpul somnului nu sunt fapte constiente sau rationale.

Simptomele vorbitului in timpul somnului

Nu exista simptome care sa te avertizeze ca vorbesti in somn. Daca locuiesti singur nu vei putea sti daca vorbesti sau nu in timpul somnului, intrucat, in momentul in care te vei trezi, nu iti vei aminti nimic. Singurul mod de a descoperi daca suferi de somnilocvie este sa imparti camera cu o alta persoana.

Cauzele vorbitului in somn

Dupa mai multe studii efectuate, oamenii de stiinta nu au putut descoperi daca somnilocvia are vreo legatura cu visele. Vorbitul se poate manifesta in orice stadiu al somnului. In unele cazuri, somnilocvia poate fi un semn al unor probleme de somn serioase sau al unor afectiuni medicale.

Tulburarile de comportament asociate cu somnul REM, precum si teroarea nocturna sunt doua dintre tulburarile de somn care ii pot determina pe unii oameni sa vorbeasca in timpul somnului.

Persoanele care sufera de tulburari de comportament asociate cu somul REM tipa, plang si chiar se comporta violent in timpul somnului.

Teroarea noctura se manifesta prin tipete si lovituri si apare cel mai frecvent in randul copiilor, care nu doar ca vorbesc in somn, dar sunt si somnambuli.

Vorbitul in somn poate fi provocat si de anumite medicamente, de stresul emotional, de febra, de afectiuni mintale sau din cauza abuzului de substante interzise.

Tratamentul vorbitului in timpul somnului

Vorbitul in timpul somnului necesita foarte rar tratament. Un medic specialist poate determina daca somnilocvia este un simptom al unei alte probleme de sanatate. Din pacate, nu exista un tratament clar care sa vindece vorbitul in timpul somnului.

Stresul sau odihna insuficienta sunt printre factorii care te pot determina sa vorbesti. Prin urmare, incearca sa iti schimbi modul de viata, sa ai o alimentatie sanatoasa, un somn odihnitor si sa te detasezi de tot ceea ce te streseaza.

Sursa foto: thefootbawlblog.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare