Boli

#suplimente alimentare #vitamine #efecte vitamine #vitamina A #vitamina c #vitamina e

Vitamine populare cu efecte periculoase

Vitaminele sunt extrem de importante pentru organismul uman si pentru calitatea vietii noastre. Consumate insa in exces si sub forma de suplimente alimentare pot avea efecte secundare extrem de periculoase. Specialistii recomanda procurarea de vitamine din surse naturale, din fructe si legume.

Iata ce trebuie sa stii:
 

Vitamina E


Vitamina E a fost considerata multi ani o arma redutabila impotriva cancerului. Aceasta vitamina a fost folosita foarte multi ani pentru prevenirea cancerului. Insa, cateva studii realizate in anul 2001 au dezvaluit ca participantii care consumau zilnic tablete de vitamina E erau mult mai expusi riscului de cancer.

Vitamina E este extrem de importanta pentru intarirea sistemului imunitar si pentru functionarea celulara, insa este indicat sa fie procurata numai prin intermediul dietei. Alimente precum semintele de floarea soarelui, germenii de grau sau broccoli sunt surse importante de vitamina E.

Specialistii recomanda evitarea consumului de suplimente pe vitamina E, care nu trebuie luate in doze mari. Ca majoritatea vitaminelor, si vitamina E isi pierde beneficiile atunci cand este consumata in exces.
 

Vitamina A


Vitamina A este cunoscuta pentru beneficiile asupra ochilor si vederii. Se gaseste atat in surse vegetale, cat si in surse animale si este importanta pentru sistemul reproducator, sanatatea oaselor si pentru functionarea corecta a sistemului imunitar.

Suplimentele cu vitamina A sunt importante pentru persoanele care aufera de anumite afectiuni, precum intoleranta la gluten, boala Crohn sau diverse probleme pancreatice.

In cantitati mari insa, vitamina A este daunatoare pentru organismul uman. Consumata mai mult decat are organismul nevoie, vitamina A se depune in tesuturile organismului si devine toxica, ducand la probleme serioase ale ficatului, defecte de nastere sau dereglari ale sistemului nervos.

Beta carotenul, o forma de vitamina A, ajuta la prevenirea si tratarea cancerului, insa numai atunci cand este procurata alimente. Sub forma de pastile, acest nutrient are efectul advers.
 

Vitamina C


Vitamina C este cunoscuta pentru proprietatile sale care ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor. Aceasta vitamina este solubila in apa, ceea ce inseamna ca excesul este eliminat din organism fara a afecta organismul.

Consumata in cantitati foarte mari, vitamina C poate avea efecte secundare precum diaree, crampe stomacale sau greata.

De asemenea, in cantitati mari, vitamina C poate provoca pietre la rinichi. Mai mult de 500 de miligrame de vitamina C pe zi sunt suficiente pentru a provoca astfel de probleme.
 

Dozele recomandate de vitamine


Inainte de a lua suplimente de vitamine este indicat sa discuti cu medicul despre doze si efectele adverse. Acesta este singurul in masura sa iti recomande vitaminele de care ai nevoie si cantitatile pe care trebuie sa le consumi.

Tot ce depaseste aceste doze este periculos pentru organism. Efecte secundare precum dureri de cap sau diaree sunt cele mai intalnite simptome ale excesului de vitamine.

Ideal este sa procuri toate vitaminele din fructe si legume, care contin nutrienti naturali, extrem de benefici pentru organism.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare