Boli

#vitamine #antioxidanti #alimentatie #memorie

Vitamine care stimuleaza memoria

O memorie buna tine de antrenament, de alimentatie, dar si de aportul de vitamine. Creierul tau , cu toate complexitatile sale, are anumite sensibilitati in functie de nutrientii primiti, dar si de toxinele acumulate. Daca cele dintai il ajuta sa functioneze mai bine, toxinele sunt vinovate practic de „intoxicarea” si degradarea functiilor sale, asa ca trebuie sa ai mare grija la ceea ce consumi.

Iata o lista cu vitaminele care sunt benefice creierului tau:
 

Grupa de vitamine B


Cercetarile au demonstrat ca vitamina B imbunatateste memoria prin crearea unui scut de protectie pentru neuronii din creier, iar vitaminele esentiale in acest sens sun B6, B12 si B9 (acidul folic).
 

Vitamina B6


Oamenii de stiinta au dovedit eficacitatea acestei vitamine in ceea ce priveste activitatea memoriei, precum si la contributia activitatii creierului. Surse alimentare care includ vitamina B6 sunt: legume, carne, cereale, carne de pasare, banane, soia, unt de arahide , cartofi, nuci, fulgi de ovaz , spanac, branza, tarate de grau, lapte si oua.

Vitamina B6 este sensibila la caldura, ceea ce inseamna ca se mai poate pierde in timpul procesului de gatire, motiv pentru care este recomandat consumul de produse proaspete.
 

Vitamina B9

 

Vitamina B9 sau acidul folic reduce nivelul de homocitesine din sange, adica un amnoacid daunator care poate fi extrem de nociv pentru activitatea celulelor creierului, conducand chiar si la pierderi de memorie. Acidul folic se gaseste in alimente cum ar fi: leguminoasele si legumele cu frunze verzi.
In plus, acidul folic stimuleaza productia de celule rosii din sange, imbunatatind starea generala de sanatate.
 

Vitamina B12


Aceasta vitamina ajuta la producerea celulelor rosii din sange intr-o cantitate mare, celule care ajuta la oxigenarea puternica a creierului si astfel, la o mai buna activitate a sa. De asemenea, vitamina B12 ajuta la repararea celulelor nervoase din creier si se regaseste in produse din carne, oua si branza.
 

Vitamina D


Vitamina D sau vitamina care se ia de la soare in mod natural este una fara de care creierului ii sunt afectate functiile cognitive si sanatatea mintala in general. Lipsa vitaminei D pare sa fie o cauza frecventa pentru care persoanele in varsta au probleme de memorie . Pe langa asta, lipsa vitaminei D afecteaza starea de spirit, performanta fizica si functia cognitiva.

Vitamina D poate fi absorbita cu usurinta daca te expui 15 minute pe zi la razele soarelui, de preferat dimineata, pana in ora 11.
 

Antioxidanti


Antioxidantii sunt si ei o hrana excelenta pentru creier si pentru functiile acestuia. Radicalii liberi pot afecta functionarea neuronilor in creier, iar daca ai in organism necesarul de antioxidanti, acestia vor combate radicalii liiberi responsabili de aceasta problema.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare