Boli

#poluare #astm #boli de inima #fumat

Viata la oras, mai nociva decat fumatul

Persoanele care locuiesc la oras sunt mai expuse imbolnavirii chiar si decat cei care fumeaza un pachet de tigari pe zi. Impactul negativ al vietii urbane este echivalent cu cel pe care l-ar avea fumatul a 300 de tigari pe zi, sustin expertii de la Universitatea de Stat Louisiana.


Oamenii de stiinta au descoperit cantitati impresionante de radicali liberi in aerul poluat care se gaseste in orasele mari si aglomerate. Acesti radicali sunt extrem de periculosi pentru plamani si pot provoca diverse forme de cancer, chiar si la oamenii care incearca sa isi mentina sanatatea prin anumite metode: alimentatie sanatoasa , miscare fizica , odihna etc.


Cei care traiesc in orasele aglomerate, cu un trafic intens, sunt foarte expusi riscului de a se imbolnavi de astm,  boli ale plamanilor si boli vasculare, ceea ce ii face pe oamenii de stiinta sa declare ca „viata la oras este mai nociva decat fumatul”.


Doctorul Douglas Dockery de la Universitatea Harvard a declarat ca „particulele fine din aer – acestea sunt insesizabile pentru ochiul liber - patrund adanc in plamani si in vasele de sange, daunand puternic acestora. In mare parte, particulele nocive sunt provocate de camioane si autovehicule diesel sau de centralele electrice”.


Bruce Hill, un om de stiinta de la Clean Air Task Force, a masurat nivelul de poluare de pe poduri si autostrazi intens circulate de camioane cu motoare  diesel si a declarat socat ca gradul de poluare este foarte ridicat. Cercetatorul a mai declarat ca „unii oameni fac naveta de pana la 5 ori pe acele drumuri, iar faptul ca inspira aerul poluat este echivalent cu acelasi drum facut inchis intr-o masina cu o persoana care fumeaza tot drumul”.


Sunt vizate in special persoanele care sufera de boli pulmonare si de inima deoarece acestea trebuie sa acorde o atentie speciala locului in care locuiesc.


Profesorul Joel Kaufman de la Universitatea Washinton din Seatle spune ca „pentru a preveni aceste probleme, singura solutie este sa se reduca extrem de mult sursa poluarii si sa se adauge filtre performante la cele care raman functionale”.

Sursa foto : faqs.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare