Boli

#cancer #test despistare cancer #cancer la sani #cancer la stomac

Un singur test pentru diagnosticarea rapida a 13 tipuri de cancer

Cercetatorii japonezi de la Centrul Oncologic National din Japonia au anuntat ca, in urmatorii cinci ani, vor sa puna la punct un test de sange care sa permita diagnosticarea rapida a 13 tipuri de cancer, in stadiu incipient.

 

 

Proiectul, in valoare de 57 de milioane de euro, isi propune sa dezvolte o metoda eficienta de depistare, in stadiu precoce, a cancerului la san, stomac, esofag, plamani, ficat, vezica biliara, pancreas, colon, ovare, prostata si vezica urinara.

Testul ar putea fi util si in depistarea precoce a maladiilor degenerative, precum boala Alzheimer, scrie Mediafax.

Metoda de diagnosticare presupune verificarea prezentei in sange a moleculelor de micro-acizi ribonucleici (microARN), despre a caror prezenta in cantitati mari se presupune ca ar semnala instalarea unei forme de cancer. Peste 2.500 de tipuri de astfel de molecule de microARN au fost identificate deja in organismul uman, iar specialisti spun ca pot fi utilizate drept markeri pentru detectarea diferitelor tipuri de cancer, o metoda mult mai rapida decat seria de teste, cateodata greoaie, folosita in prezent in diagnosticarea acestei maladii.

Cercetarea se va baza pe datele a 65.000 de pacienti, furnizate de Centrul Oncologic National din Japonia. "Daca vom reusi sa cream primul test de inalta precizie in Japonia, performanta va duce la o crestere a sperantei de viata si va contribui, totodata, la dezvoltarea industriei japoneze", a declarat Tomomitsu Hotta, presedinte al Centrului Oncologic, potrivit agentiei nipone Kyodo.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cancerul este una dintre cauzele principale de deces la nivel mondial. 8,2 milioane de oameni au murit din cauza unui tip de cancer in 2012. Cancerul la plamani, stomac, ficat, colon si san este responsabil pentru cel mai mare numar de decese anual.

Sursa foto: newslok.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare