Boli

#tulburari de somn

Tulburarile de somn pot fi tratate prin psihoterapie online

Adesea, pacientii se prezinta la medicul de familie cu tulburari de somn carora nu le mai pot face fata, iar acest specialist le prescrie unele medicamente calmante sau menite sa ii ajute sa se odihneasca mai bine, pe baza de plante sau medicamente alopate. Alteori, specialistii le recomanda sa schimbe salteaua, perna pe care dorm, mediul in care se odihnesc, sa consume seara un pahar de lapte cald, ceai de tei sau alte solutii care pot imbunatati calitatea somnului pacientilor. Cea mai buna decizie pe care o pot lua pacientii este aceea a apelarii la un psiholog online care, prin sedintele de psihoterapie, poate sa ii ajute sa se odihneasca in mod corespunzator.

Efectele tulburarilor de somn

Multe persoane intampina probleme legate de somn, fiind cauzate de programul haotic, incarcat, dar si de alte influente externe. Aceste tulburari pot sa interfereze cu activitatile din viata de zi cu zi si pot determina aparitia problemelor in viata personala sau profesionala. In functie de tipul tulburarii de somn, oamenii pot intampina dificultati in a adormi, cosmaruri, oboseala resimtita pe parcursul zilei, iar lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra dispozitiei, capacitatii de concentrare si starii de sanatate.

Este importanta incadrarea tulburarii cu care se confrunta pacientii intr-o categorie de diagnostic si beneficierea de un tratament adecvat. Daca este lasata netratata, tulburarea de somn poate afecta starea generala de sanatate, performantele la munca si abilitatile de a efectua diferite activitati zilnice.

Simptomele si cauzele tulburarilor de somn

Tulburarile de somn pot avea simptome diferite, in functie de severitatea si de tipul tulburarii. Acestea pot include:

  • dificultati in a adormi sau in a mentine somnul;
  • oboseala maxima resimtita pe parcursul zilei;
  • nevoia de a dormi in timpul zilei;
  • stare de iritabilitate sau de anxietate;
  • capacitate redusa de concentrare;
  • depresie.

Exista numeroase cauze ale tulburarilor de somn care includ stresul si anxietatea, dar si diferite alergii, probleme legate de respiratie, urinarea frecventa pe parcursul noptii, durerea cronica de diferite tipuri, iar lista poate continua.

Tipuri de tulburari de somn

Principalele tipuri de tulburari de somn ce pot fi tratate prin psihoterapie sunt:

  • insomnia, caracterizata de incapacitatea de a adormi si de a mentine somnul, treziri frecvente si dificultatea de a adormi din nou dupa trezire. Insomnia poate fi si un simptom al unei alte conditii medicale si poate afecta starea generala de sanatate a persoanelor;
  • hipersomnia, caracterizata de somnolenta excesiva, de perioade recurente de somn sau de adormire brusca pe parcursul aceleiasi zile sau de un somn prelungit de peste 9 ore care nu este odihnitor;
  • narcolepsia, caracterizata prin perioade recurente de nevoie de somn, adormire sau atipire in aceeasi zi. Pacientul se simte foarte obosit si atipeste imediat;
  • cosmaruri nocturne, caracterizata prin aparitia repetata a visurilor disforice de lunga durata si bine rememorate;
  • sindromul picioarelor nelinistite, caracterizata prin impulsul de a misca picioarele ca raspuns la senzatii incomode si dezagreabile la nivelul picioarelor, care nu lasa pacientul sa se odihneasca.

Tratamentele pentru tulburarile de somn pot varia in functie de tipul acestora si de gravitatea lor.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare