Boli

#gripa #virusi #microbi #raceala

Trucuri pentru a nu raci toamna

Sezonul gripelor si racelilor este in toi. Aceste afectiuni sunt cele mai comune din cauza faptului ca se transmit foarte repede, prin aer sau atingere. Acum este momentul sa ne intarim sistemul imunitar , astfel incat sa ne protejam de bolile sezonului. In sezonul rece, sistemul imunitar este mai slabit, iar organismul mult mai sensibil si vulnerabil in fata bolilor. Iata mai jos cateva lucruri pe care le poti face toamna pentru a tine raceala si grijpa la distanta.
 

Fructele si legumele tin raceala departe
 

Primul lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta este sa adopti un regim alimentar echilibrat. Obiceiurile alimentare nesanatoase duc la o nutritie deficienta, iar organismul tau nu va primi vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a fi puternic.

O alimentatie echilibrata , bazata pe fructe si legume, este un factor important pentru un corp sanatos. In sezonul rece este indicat sa suplimentezi aportul de vitamine si minerale. Astfel, poti opta si pentru suplimentele nutritive din farmacii. De asemenea, consuma mai multa vitamina C.
 

Cura cu seleniu pentru un organism puternic
 

In sezonul rece, este indicat sa urmezi si o cura cu suplimente de seleniu. Acesta stimuleaza sistemul imunitar si adapteaza corpul la temperaturile joase. Acest olioelement are proprietati antioxidante, lupta impotriva imbatranirii, a bolilor cardiovasculare si a cancerului. Seleniul joaca un rol important si in functionarea corecta a glandei tiroide.

 

Miscare in aer liber, pentru un sistem imunitar puternic
 

Chiar daca temperaturile de afara sunt din ce in ce mai mici, nu renunta la plimbarile in aer liber. Fa un obicei din a te plimba in fiecare seara, cel putin o jumatate de ora. Acest lucru va imbunatati atat calitatea somnului tau, dar iti va intari si sistemul imunitar. Poti opta si pentru plimbari cu bicicleta, sau orice tip de miscare care iti face placere.
 

Evita stresul
 

Incearca pe cat posibil sa eviti stresul, in special cel emotional, care iti poate compromite si slabi sistemul imunitar. Odihneste-te suficient si incearca sa nu pierzi noptile. De asemenea, in momentele stresante incearca sa fumezi mai putin. Fumul de tigara irita caile de respiratie si maresc sansele de contaminare cu gripa sau alte infectii.
 

Ai grija de igiena ta si a celor din jur
 

Pentru a evita imbolnavirile este indicat sa iti speli cat mai des mainile si sa eviti sa iti atingi fata, nasul, gura sau ochii. Spalarile frecvente cu apa calda si sapun distrug microbii pe care ii captezi din aer sau de pe suprafetele contaminate. De asemenea, nu uita sa porti la tine un dezinfectant. Foloseste-l cu incredere, in special atunci cand nu ai acces la apa si sapun.

Si locuinta ta trebuie sa fie curata si aerisita. Sterge cat mai des praful si spala vasele cu detergenti speciali. Cei mai multi microbi se gasesc pe manerele usilor, tastatura calculatorului, intrerupatoare, telefone sau telecomenzi. Aceste obiecte trebuie curatate si dezinfectate cat mai des.
 

Evita contactul cu persoanele racite
 

Daca nu vrei sa te imbolnavesti, evita contactul direct cu persoanele bolnave, care tusesc sau stranuta. La serviciu, evita sa atingi manerele, birourile celorlalti colegi sau aparatele din bucataria comuna precum frigiderul, cuptorul cu microunde sau aparatul de cafea. Daca totusi le folosesti, spala-te pe maini de fiecare data dupa ce le-ai utilizat.
 

Vaccineaza-te impotriva gripei
 

Medicii recomanda ca prima masura preventiva vaccinarea impotriva gripei si racelii. Vaccinul antigripal te va proteja de trei tulpini infectioase. Vaccinarea trebuie efectuata in lunile octombrie sau noiembrie. Vaccinarea este importanta in special pentru persoanele de peste 65 de ani, copii, adolescenti si persoane care sufera de astm, diabet, afectiuni cardiace sau pulmonare.
 

Tine o cura cu picaturi de esente
 

In sezonul rece este indicat sa urmezi o cura cu picaturi de esente herbale. Aceste produse au la baza si sunt benefice in tratarea afectiunilor pulmonare. Aceste esente se gasesc in plafare si se elibereaza fara prescriptie medicala . Este insa indicat ca femeile insarcinate si copiii sa evite astfel de medicamente fara indicatia stricta a unui medic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare