Boli

#tratare durere #fizioterapie

Trateaza eficient si repede durerea cu fizioterapie

Pentru fiecare dintre noi durerea este particulara, o suportam diferit si da, unii au o rezistenta mai buna la durere, altii nu. Si fizioterapia ajuta minunat la reducerea durerii!

Astfel, fara motiv aparent, sau determinata de o cadere, accident, miscare brusca, torsiune, etc, durerea poate fi acuta, poate deveni cronica (dureaza o perioada de timp mai lunga), sau se intensifica treptat. Poate aparea la nivel de os, de tesut moale (muschi, ligament), uneori pare a fi “pe nerv”, intensa si ascutita, sau cumva se proiecteaza si este insotita si de alte manifestari (greata, transpiratie, temperatura locala, inrosirea pielii, edem).

In fiecare dintre situatii, pentru o zona de corp, un organ ce doare, trebuie sa apelezi neintarziat la un consult medical si apoi la tratament pentru combaterea ei.

Cum ajuta fizioterapia in durere?

Astazi, multe modalitati eficiente de combatere a durerii sunt la indemana specialistiilor fizioterapeuti. La Fiziolife Medica, clinica de recuperare medicala aflata central in Bucuresti, in Bd, Unirii nr 70, tehnicile si aparatele ultra-moderne ce folosesc agenti fizici (curent electric, temperatura, laser, ultrasunet, etc) sunt parte esentiala a terapiei in acest scop.

Cele mai noi cursuri parcurse si studii de catre specialistii din cadrul cabinetului de fizioterapie din Bucuresti, FIZIOLIFE MEDICA, ne ajuta sa alegem una sau mai multe metode de fizioterapie pentru tratament in mod personalizat. Tinem cont de gradul de durere, de diagnosticul cu care vine pacientul, stadiul afectiunii si starea lui generala. Iata doar cateva exemple si aplicatiile lor in diferite tipuri de durere:

Terapia T-CARE (Tecar) - este o forma de curent terapeutic ce stimuleaza propriile mecanisme de refacere. Eficient pentru combaterea durerii, scaderea contracturii si redorii musculare ce determina la randul lor durere. In plus, creste metabolismul celular, efect antiinflamator si antiedem;

Unde soc - terapie moderna cu efecte rapide anti durere, de multe ori chiar de la primele sedinte. O utilizam in aproape fiecare afectiune musculo-ligamentara insotita de durere asa cum sunt traumatisme sau inflamatii de ligamente, capsule articulare, fascii, muschi, precum si in afectiuni din zonele neurologie, ortopedie, cardiologie, medicina estetica;

TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation) - asigura reducerea durerii atat in afectiuni acute cat si in multe sitatii cu durere cronica. Este foarte utila in fibromialgie, leziuni de diferite grade ale maduvei spinarii, durere post-operatorie, osteoartrita, neuropatii, neuropatie diabetica si in multe alte situatii cu durere acuta;

Laser - terapia HILT, este eficienta in variate situatii cu leziuni de tesut cat si durere uneori foarte importanta: osteoartrita (genunchi, umar, glezna), bursite, degenerarari de disc intervertebral, hernii de disc, sciatica, tendinite, “cotul tenismenului”, fasciita plantara, artrita reumatoida, etc.

Asocierea electroterapiei cu alte metode precum kinetoterapie, masaj, aplicarea de benzi kinesio, stretching - cu atentie la durere si celelalte simptome.

Cum arata unele dureri pe care le intalnim cel mai frecvent?

Durerea de coloana cervicala sau lombara, de la mentinerea unor pozitii gresite de lucru, somn, ridicarea de greutati in mod gresit. Durerea cervicala creste treptat in orele in care uiti sa tii corect gatul si capul. Este insotita de contracturi musculare pe ceafa si la umeri, durere de cap, uneori furnicaturi la nivel de brat si antebrat. Lombara poate fi suparata si ea de o pozitie gresita, greutati sau scaun nepotrivit la birou. Durerea “difuzeaza” de la zona lombara, apar contracturi musculare, pozitie intepenita, uneori si mergi defectuos crezand ca o sa fie mai bine.

Durere dintr-o leziune importanta de menisc - de obicei simti mai intai pocnitura, nu neaparat durere, si, de multe ori, poti sa si mergi. Durerea apare si creste in 1-2 zile, insotita si de umflarea zonei genunchiului - edem. Daca nu ajungi nici atunci la medic, posibil ca o parte din meniscul afectat sa se desprinda si ajunge in articulatie pe care o blocheaza, iar durerea creste si mai mult si mersul este serios ingreunat.

Durerea din sciatica - apare ca o durere-nevralgie, uneori brusc, in zona lombara si iradiaza spre fesa. Poate fi insotita de amorteala, furnicaturi, in special in stadiul in care se “lasa” pe picior, deci spre coapsa, gamba, chiar degetele de la picioare. Poate aparea si slabiciunea memebrului afectat, greutate la mers, la ridicarea talpii de pe sol.

Invata prim-ajutorul in caz de traumatism acut

Daca aluneci, cazi, te lovesti sau te accidentezi la sport iti recomandam sa aplici metoda RICE pana vei ajunge in ziua urmatoare la medic. Vei reduce in buna parte DUREREA! Iata semnificatia:

R - rest / repaus = repausul zonei afectate,pentru evitarea agravarii leziunii (muschi, tendon, ligament, etc);

I - ice / gheata = gheata invelita in prosop, compresa rece aplicata pe zona pentru combaterea edemului si inflamatiei. Timpul: 10-15 de minute, cu pauze de cel putin 20 de minute, de 6-8 ori pe zi;

C - compression / compresie = bandaj elastic atent pus, sa nu opreasca circulatia; poate limita edemul local si astfel ameliora durerea;

E - elevate / ridicat = ridicare zonei afectate putin mai sus de nivelul inimii - pentru reducerea edemului prin cresterea intoarcerii venoase (cu atentie la cei care au diabet, varice, sindrom Raynaud).

Trebuie sa stii ca majoritatea pacientilor nostri ne spun de durere in primul rand, apoi de alte manifestari si simptome. Si nimic nu ne face mai multa placere decat atunci cand, dupa primele sedinte de fizioterapie, pacientul ne spune: “Dar stiti, NU ma mai doare!”. Este perfect! Continuam cu mai multa putere si energie recuperarea!

Afla si CUM SA Scapi de durerea de spate RAPID, prin doua metode super-eficiente

Material redactat si revizuit medical de catre Doctor Ana-Maria Florescu, Manager Fiziolife Medica.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului