Boli

#coronavirus #pasi de urmat

Tot ce trebuie sa stii despre COVID-19: cum se manifesta si care sunt pasii de urmat

COVID-19 este denumirea data celei mai recente boli care, in decurs de cateva luni, a dat peste cap planeta, generand o criza sanitara nemaiintalnita. Dincolo de amenintarea pe care o reprezinta pentru sanatate, pandemia prin care trecem are si serioase implicatii pe plan economic si social, care se vor resimti chiar si dupa finalul crizei.

Cum a aparut COVID-19

Boala isi are originile in orasul Wuhan din China si e cauzata de un agent patogen din familia coronavirusurilor. Acesta produce infectii respiratorii mai mult sau mai putin grave, care pot varia de la simple raceli, pana la Sindromul respirator acut sever (SARS) si Sindromul respirator din Orientul Mijlociu – afectiuni mai severe care au cauzat si numeroase decese. Noul coronavirus a fost denumit SARS-CoV-2, iar afectiunea generata de acesta a primit denumirea de COVID-19. Aceasta este tot o forma de infectie respiratorie, care, in cazul persoanelor cu alte afectiuni, poate capata forme grave sau chiar letale. 

Care sunt simptomele specifice

Simptomele infectiei cu noul coronavirus sunt cele specifice unei infectii respiratorii: febra mai mare de 37,5 grade C, oboseala, tuse, dificultati de respiratie si dureri musculare. De asemenea, din cazuistica analizata pana in prezent, specialistii au stabilit ca mai pot aparea si alte simptome precum pierderea gustului si a mirosului, congestia nazala, conjunctivita si durerile de cap. Simptomele nu apar brusc, ci gradual, de obicei in termen de pana la 14 zile dupa infectare. In circa 80% din cazuri, pacientii duc boala pe picioare, fara a avea nevoie de internare. Totusi, este nevoie ca bolnavii sa se izoleze pentru a evita transmiterea.

De ce e atat de periculoasa boala

Daca majoritatea persoanelor care sufera de COVID-19 se recupereaza usor, problema apare atunci cand boala este contractata de oameni care sufera de alte afectiuni cronice sau au un sistem imunitar slabit. S-a dovedit ca persoanele varstnice, cele supraponderale sau obeze, suferinzii de diabet, afectiuni respiratorii, cardiace sau renale precum si pacientii oncologici sunt foarte vulnerabili in cazul infectiei cu SARS-CoV-2, existand riscul de a dezvolta complicatii grave.

Principalul pericol este dat de faptul ca inca nu exista un vaccin cu ajutorul caruia raspandirea bolii sa poata fi tinuta sub control, si nici nu s-a descoperit un tratament eficient pentru pacientii aflati in stare grava. Astfel, fara a avea, momentan, la dispozitie aceste instrumente de lupta impotriva bolilor contagioase, noul coronavirus se raspandeste cu rapiditate, crescand, astfel, sansele de a infecta persoanele din grupele de risc.

 

Cum te poti proteja de COVID-19

 

 

Masurile de preventie in ceea ce priveste COVID-19 sunt extrem de simple si usor de pus in aplicare. Ele nu difera foarte mult de cele recomandate pentru a te feri de gripa sau raceala. Iata ce trebuie sa faci pentru a tine coronavirusul la distanta, dar si pentru a-i proteja pe ceilalti:

  • Spala-te pe maini cu apa si sapun, cel putin 20 de secunde, ori de cate ori ajungi acasa, la birou sau dupa ce iei contact cu o suprafata comuna atinsa de mai multe persoane.
  • Daca nu te poti spala pe maini, dupa ce ai intrat in contact cu o astfel de suprafata, evita sa iti atingi ochii, nasul, si gura.
  • Evita contactul cu persoanele care prezinta simptome specifice infectiilor respiratorii.
  • Ocoleste zonele aglomerate, mai ales cele din spatii inchise. Daca nu este posibil acest lucru, poarta o masca de protectie care sa-ti acopere gura si nasul si incearca sa intri cat mai putin in contact cu suprafete atinse de mai multe persoane.

Doar respectand aceste reguli te poti proteja atat pe tine cat si pe ceilalti si poti trece mai usor si in siguranta, peste acest moment dificil.

Sursa foto: https://pixabay.com/

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare