Boli

#sanatate #colesterol #colesterol marit #cauze colesterol #tratament colesterol

Tot ce trebuie sa stii despre colesterolul marit si impactul asupra sanatatii tale

In ultimii ani, discutia pe seama colesterolului a devenit din ce in ce mai frecventa, intrucat si numarul persoanelor care sufera de hipercolesterolemie a crescut. Alimentatia joaca un rol important in prevenirea sau, dimpotriva, in favorizarea hipercolesterolemiei, de aceea ar trebuie sa cunosti cat mai multe detalii legate de acest subiect.

Ce este colesterolul

Colesterolul este o subtanta grasa pe care ficatul o produce in mod natural. Aproximativ 70% din colesterolul prezent in organism este produs in acest mod. Restul de 30% provine din alimentatie.

In literatura de specialitate, exista doua tipuri de colesterol: colesterol bun (HDL, lipoproteine de inalta densitate) si colestrol rau (LDL, lipoproteine de joasa densitate).

O persoana adulta ar trebui sa aiba colesterolul sub 200 mg/dl. Intre 200 si 239 de mg/dl se considera ca are colesterol la limita, iar un nivel egal sau mai mare de 240 mg/dl indica un colesterol marit.

Cauzele colesterolului marit

Alimentatia bogata in grasimi saturate este principala vinovata in cazul aparitiei colesterolului marit. Produsele de tip fast food, prajelile de orice fel, carnea grasa de vita, de porc si de miel, laptele, margarina si untul pot favoriza aparitia colesterolului marit daca le consumi in cantitati mari, pe termen lung.

Stresul, sedentarismul, greutatea corporala, istoricul familiei si starea generala de sanatate sunt alte cauze posibile ale colesterolului marit. Este bine sa iti testezi nivelul de colesterol chiar daca ai o stare generala buna, deoarece daca nu este depistat la timp, el poate duce la aparitia bolilor cardiovaculare. Iata cateva dintre consecintele colesterolului marit si netratat.

Ateroscleroza

Ateroscleroza este o afectiune care se dezvolta pe fondul colesterolului marit. Acesta din urma se depune pe peretii arterelor si, impreuna cu alte sedimente, formeaza placile ateromatoase, care blocheaza circulatia sangelui prin artera.

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit, daca ai un stil de viata sanatos si iti testezi constant colesterolul pentru a depista din timp nivelul crescut. O cantitate prea mare de colesterol rau in sange afecteaza arterele coronare si creste riscul de accident vascular cerebral, o boala care te poate lasa cu sechele pe viata.

Infarctul miocardic

Infarctul miocardic sau atacul de cord apare atunci cand una sau mai multe artere coronare este infundata si impiedica circulatia si oxigenarea sangelui. Blocarea arterei apare atunci cand placa ateromatoasa se rupe si formeaa un cheag de sange in jurul ei.

Angina pectorala

Angina pectorala este un sindrom care poate sa apara pe fondul colesterolului marit si al stilului de viata nesanatos. Daca suferi de angina, poti simti o presiune in piept, arsuri sau chiar senzatia de sufocare. Disconforul nu dureaza mult si poate ca din acest motiv nici nu il iei in seama, dar daca stii ca ai o alimentatie dezechilibrata si ca esti sedentar sau ai alte afectiuni, cum ar fi diabetul, fa-ti analizele necesare. Bolile provocate de colesterolul marit pot fi prevenite, daca actionezi din timp!

Sursa foto:huffingtonpost.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare