Boli

#microbi #bacterii

Top 7 lucruri pline de microbi din spatiile publice

In medie, un adult poate atinge pana la 30 de obiecte intr-un singur minut, iar in pare parte, aceste obiecte sunt pline de germeni si bacterii care iti pot ataca sanatatea. Intrerupatoarele, clanta de la usa, receptorul telefonului sau telecomanda de acasa sunt de obicei obiecte foarte murdare, iar partea grava este ca obiectele din exteriorul casei tale sunt cu atat mai pline de germeni.


Iata 7 dintre lucrurile pe care este recomandat sa eviti sa le atingi in spatiul public sau sa te speli imediat dupa ce le-ai atins.


Meniul de la restaurant


Este destul de greu sa mergi la resutarant si sa comanzi fara sa consulti in prealabil meniul, insa este bine sa stii ca acesta este atins in medie de 30 de persoane pe zi si ca, evident, nu este curatat/dezinfectat niciodata. Asadar, daca ai impresia ca poti manca linistit dupa ce ti-ai comandat mancare din meniu, ar trebui sa mai analizezi situatia o data.


Imediat ce ai inmanat meniul chlnerului, spala-te pe maini cu sapun dezinfectant sau foloseste un gel special de curatare.


Feliile de lamaie de pe marginea paharului


Desi ofera bauturii un aspect mai exotic, feliile de lamaie de pa marginea paharelor nu sunt tocmai cele mai sanatoase, iar partea grava este ca unele persoane le consuma si pe acestea.  Potrivit unui studiu recent, s-a demonstrat ca mai bine de 70% dintre lamaile de pe pahare contin microorganisme  si chiar bacteria E coli.


Asadar, ar fi mai bine sa il rogi pe chelner sa nu iti mai ataseze felia de lamaie pe marginea paharului.


Recipientele pentru condimente


Ca si in cazul meniului, recipientelele in care se tin condimentele sunt pline de germeni si bacterii din cauza numarului mare de persoane care le ating zilnic dar si pentru ca acestea sunt spalate destul de rar. Cel mai simplu este sa folosesti aceste recipiente cu ajutorul unui servetel de hartie.


Manerele de la usile toaletelor


Desi este usor de dedus faptul ca manerele usilor de toaleta sunt pline de bacterii si germeni periculosi, insa niciodata nu ai stat sa te gandesti prea mult la acest aspect. Asadar, spala-te pe maini inainte si dupa utilizarea toaletei si incearca sa atingi cat mai putin manelere respective.


Dozatoarele de sapun


Este destul de neplacut, dar dozatoarele de sapun sunt si ele contaminate cu diverse bacterii (in special bacterii fecale ), asa ca imediat ce ti-ai pus sapunul in palme, sapuneste bine, clateste si nu mai atinge dispozitivul respectiv.


Caruciorele din magazinele alimentare


Un studiu realizat pe un numar de 1000 de caruciore din diverse supermarketuri a scos la suprafata informatii dure: manerele acestora erau inconjurate de bacterii fecale si E coli, iar cel mai grav este ca foarte multe persoane au tendinta sa consume alimente in magazine si astfel sa duca bacteriile respective la gura.


Chiar daca pare deplasat, ar fi bine sa dezinfectezi manerul caruciorului cu un servetel umed cu alcool inainte de a-l utiliza.


Obiectele din cabinetul medicului


Sala de asteptare de la medicul de familie este plina de germeni. Revistele, telecomanda televizorului sau manerele canapelelor de piele au sanse mari sa fie acoperite intr-o proportie foarte mare de germeni.  Nu uita ca oamenii care vin aici sufera de cele mai multe ori de diverse afectiuni contagioase, asa ca evita sa atingi lucruri de care nu ai neaparata nevoie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare