Boli

#somn #odihna #cofeina #ciocolata #sport

Top 7 greseli care te impiedica sa ai un somn linistit

Problemele de somn incep  sa fie un lucru de care se plang tot mai multe persoane in ultima vreme. Obceiurile proaste, alimentatia nepotrivita si anumite dezechilibre sunt doar cateva dintre lucrurile care provoaca aceste probleme, asa ca nu poti decat sa vezi unde gresesti si sa indrepti acest lucru.


Lipsa unui program


Este absolut necesar sa iti stabilesti un orar, pe care sa il respecti cat mai indeaproape. Obisnuieste-te sa adormi in fiecare seara, cu aproximatie, la aceeasi ora. In acest fel, organismul tau isi va cere portia de somn la ora la care l-ai obisnuit.  Daca inca nu te poti obisnui, poti incerca sa  faci o baie fierbinte si sa bei o cana cu lapte cald cu jumatate de ora inainte de momentul in care doresti sa adormi.


Reprizele scurte de somn


Atunci cand vrei sa te odihnesti, inchide-te in camera, aseaza-te confortabil in pat si evita sa dormi cate 20 de minute pe canapeaua din sufragerie , dupa care sa iti muti locul. Aceste intreruperi nu fac decat sa iti perturbe somnul. In plus, daca stii ca ai probleme cu somnul, incearca sa eviti sa dormi la ora pranzului – astfel, seara vei adormi mult mai usor.


Nu te pregatesti de somn


Daca astepti pur si simplu ca organismul tau sa iti ceara sa il lasi sa se odihneasca, este foarte posibil ca acest lucru sa nu se intample prea curand. Este absolut necesar sa te bagi in pat cu jumatate de ora inainte de ora la car doresti sa adormi si sa iti lasi corpul sa elibereze hormonii pentru somn, care sa iti ofere starea necesara.


Ai in jur surse de energie


Televizorul, computerul si chiar lumina sunt lucruri care iti deranjeaza somnul si care nu te lasa sa te odihnesti asa cum ar trebui. Atunci cand vrei sa dormi, intrerupe orice sursa de energie, mentine telefonul mobil la distanta, trage jaluzelele si soate din priza toate obiectele care au leduri .


Mananci inainte de culcare


Evita mesele bogate si mancarurile care cad greu la stomac, pot fi o cauza a faptului ca nu poti dormi si nu te poti odihni intr-un mod cat mai relaxat. Evita sa mananci cu cel putin doua ore inainte de culcare, iar de preferat este ca la ultima masa sa se consume salate usoare sau o cana cu lapte cald, indulcit cu miere.


Consumi cofeina


Inainte de a te culca, fereste-te sa consumi ciocolata, cafea sau alte produse asemanatoare care au un continut ridicat de cofeina. Acest ingredient actioneaza la nivelul creierului si antreneaza toate celulele, ingreunand astfel procesul de adormire.


Faci exercitii fizice


Chiar daca seara este un moment in care ai putin timp liber pentru a face exercitii fizice, ar fi bine sa faci acest lucru pana in ora 19. Altfel, toata circulatia se pune in miscare, iar corpul se energizeaza, ceea ce inseamna ca somnul se va instala foarte greu.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului