Boli

#analize medicale #teste medicale # analize medicale femei #colesterol #schimbari hormonale

Teste medicale pe care orice femeie trebuie sa le faca

Inaintarea in varsta, schimbarile hormonale sau sarcina sunt factori care influenteaza starea de sanatate a oricarei femei. Pentru a preveni anumite afectiuni, sunt necesare teste si analize medicale anuale, care sa monitorizeze starea de sanatate.

Iata cele mai importante teste:
 

Colesterol


Colesterolul este o proteina de grasime care se poate depune in vasele de sange. Cunoasterea nivelului de colesterol din sange este un indiciu important pentru afectiunile cardiovasculare. Femeile in special trebuie sa acorde o mare atentie colesterolului, care are tendinta de crestere dupa menopauza.

Trebuie sa ai grija si la nivelul de trigliceride, un alt tip de grasimi din sange, care maresc riscul de afectiuni cardiovasculare .

Masurarea nivelului de colesterol din sange trebuie efectuata la varsta de 20 de ani si apoi repetata la fiecare cinci ani. Daca nivelul este mare, testul se va efectua la fiecare sase luni.
 

Tensiune arteriala


Controlarea regulata a tensiunii arteriale este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a proteja sanatatea inimii. Hipertensiunea este una dintre principalele cauze ale atacurilor de inima si infarcturilor.

Acest test trebuie efectuat inca din copilarie si apoi repetat in fiecare an. Daca are un nivel ridicat, testul se va repeta la fiecare sase luni sau chiar mai devreme, in functie de recomandarile medicului.
 

Glicemie


Prin acest test vei verifica nivelul de zahar din sange , toleranta si absorbtia glucozei. Diabetul poate aparea spontan, la femeile sanatoase, in perioada de sarcina. Este insa un risc atat pentru mama cat si pentru fat.

Chiar daca diabetul de sarcina poate fi tratat si vindecat, acest lucru duce insa la un risc crescut de aparitie in urmatorii ani.

Acest test trebuie realizat la varsta de 20 de ani si repetat apoi la inceputul unei sarcini. Testul se repeta odata la trei ani.
 

Densitatea osoasa


Peste 80% din persoanele afectate de osteoporoza sunt femei. Osteoporoza apare atunci cand minerale precum calciul nu mai ajung la oase, care devin slabite. In cazul femeilor, osteoporoza apare ca rezultat al nivelului scazut de estrogen dupa menopauza.

Pana la cel tarziu 65 de ani femeile trebuie sa faca un test al densiatatii osoase.Testul trebuie repetat la fiecare cinci ani.
 

Vitamina D


Vitamina D este un nutrient important care ajuta la mentinerea sanatoasa a oaselor. Protejeaza impotriva cancerului si infectiilor. Vitamina D este importanta pentru tratarea osteoporezei, insa majoritatea femeilor sunt deficitare in aceasta privinta.

Acest test trebuie realizat la varsta de 40 de ani, insa se poate si mai devreme daca prezinti semne de osteoporoza.

Dupa varsta de 45 de ani, acest test trebuie realizat anual.
 

Colonoscopie


Colonoscopia este o investigatie a intestinul gros. Procedura este folosita pentru diagnosticarea afectiunilor intestinului. Este folosita si pentru a vedea semne timpurii ale cancerului de colon si rect. Colonoscopia indica inflamatiile tesutului, cresterile anormale, ulcerele, sangerarile sau spasmele musculare.

Prima colonoscopie trebuie realizata la 50 de ani si apoi repetata la fiecare 10 ani.
 

Alte teste importante:

  • testul pentru depistarea cancerului de piele
  • analiza sangelui din materiile fecale
  • examen ocular
  • audiograma
  • testarea hormonilor tiroidieni
  • teste pentru depistarea sindromului metabolic
  • mamograma
  • examen pelvin
  • testul Babes Papanicolau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare