Boli

#depresie #sinucidere #moarte

Tentativa de sinucidere: cum identifici semnele

Sinuciderea nu este un act atat de rar cum poate s-ar crede. Decesele provocate prin sinucidere depasesc adesea numarul deceselor cauzate de accidentele rutiere. Desi tentativele de suicid sunt mult mai frecvente la femei, aproximativ de patru ori mai multi barbati mor in urma acestui gest necugetat.

Acest lucru se explica prin faptul ca barbatii recurg in general la moduri mai radicale in tentativele de suicid: arme de foc, spanzurare sau asfixiere . Femeile opteaza mai degraba pentru supradoza de medicamente , otravire sau taierea venelor.

 

Semne care pot prevesti o sinucidere

 

In general, o persoana predispusa la suicid afiseaza, constient sau inconstient, anumite semne indicatoare ale unei stari de dispozitie foarte precara. Acestea afecteaza personalitatea si atitudinea persoanei.

O persoana care isi doreste sa se sinucida afiseaza adesea unul sau mai multe din semnele urmatoare:

  • Schimbari fizice: lipsa tonusului, tulburari de somn, variatii de greutate sau tulburari de apetit;
  • Evitarea prietenilor si a familiei;
  • Lipsa interesului pentru activitatile practicate de obicei sau atentia speciala acordata unor aspecte precum testamentul sau asigurarea de viata;
  • Pierderea increderii in sine, aparitia gandurilor negative despre propria persoana;
  • Ganduri despre moarte sau sinucidere exprimate in scris sau verbal;
  • Semne de depresie clinica;
  • Tristete si disperare;
  • Tentative anterioare de sinucidere.

 

Desi numeroase persoane care se gandesc la sinucidere sunt adesea abatute, unele dintre acestea isi mascheaza sentimentele printr-o energie debordanta: agitatie, hiperactivitate si nervozitate.

Unii cred ca daca o persoana vorbeste despre sinucidere, aceasta nu va recurge niciodata la acest gest. Insa, discutiile despre sinucidere sunt un semnal de alarma care atrag atentia asupra faptului ca persoana in cauza este in mare pericol si are nevoie de ajutor. Daca o persoana este depasita de problemele sale si vorbeste despre sinucidere ca fiind o solutie de scapare, aceasta trebuie luata in serios.

 

Cum poti ajuta o persoana cu ganduri de sinucidere

 

Nu ezita sa vorbesti despre sinucidere. Daca tu crezi ca o persoana din anturajul tau se gandeste la sinucidere, abordeaza subiectul. Oamenii aflati in depresie se simt oarecum eliberati de gandurile negre daca incep sa discute cu cineva. Este important sa asculti ce spune aceasta persoana fara sa-i judeci sentimentele.

Cei mai multi au o teama in a aborda problema sinuciderii deoarece cred ca ar putea da idei gresite persoanelor al caror moral este deja scazut. Dimpotriva, interesul tau ii va arata acestei persoane aflata in deznadejde ca exista cineva dispus sa-l inteleaga.

Vorbeste direct si pune intrebari clare. Intreaba-l direct, fara ocolisuri, daca s-a gandit deja la sinucidere si la ce modalitate vrea sa recurga. Cu cat detaliile pe care ti le va da sunt mai numeroase, cu atat pericolul unei sinucideri este iminent.

 

Tratamentul pentru tentativa de sinucidere

 

Persoanele care se gandesc la sinucidere sau care au recurs la o astfel de metoda dar care nu s-a soldat cu deces trebuie examinate de catre profesionisti care vor stabili care este tratamentul potrivit. In timp ce gandurile sinucigase se manifesta in urma unui eveniment interpersonal imediat, vorbind cu un prieten sau cu cineva drag din familie poate sa dezamorseze criza.

Insa, inainte de a se stabili tratamentul potrivit (medicamentos sau sedinte de terapie) persoana bolnava trebuie sa fie evaluata de un medic, de preferat psihoterapeut.

Daca in anturajul tau cunosti o persoana care se gandeste la sinucidere insista pana cand aceasta va accepta sa primeasca ajutor medical psihologic de urgenta.

Sursa foto : amitbhawani.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare