Boli

#raspandire virus #avantaje vaccin antigripal #crestere imunitate #vaccin antigripal #vaccin

Te-ai vaccinat antigripal? 4 motive pentru care trebuie sa o faci urgent!

Vacccinul antigripal nu este perfect si nu garanteaza 100% imunitate in fata gripei. Cu toate acestea, medicii sunt de parere ca este cea mai buna arma de aparare in sezonul rece.

Stii cat de mult ai de suferit atunci cand te procopsesti cu o gripa urata, mai ales in plina iarna. In plus, o poti transmite si celorlalti membri ai familiei. Vaccinurile care-ti ofera protectie impotriva gripelor sezoniere sunt la indemana si nici nu sunt foarte scumpe. Iar daca tinem cont ca, potrivit statisticilor, gripa afecteaza intre 5 si 10% din populatia adulta si aproape un sfert dintre copii, atunci e clar ca trebuie luat de urgenta in calcul. Iata in continuare patru motive care te vor convinge ca trebuie sa te vaccinezi antigripal:

1. Nu te va imbolnavi

E adevarat ca exista o multime de mituri in jurul vaccinurilor antigripale. Unul dintre ele este ca nu fac decat sa declanseze boala. Nimic mai fals. Vaccinurile contin un virus inactiv care nu poate cauza boala. Daca ti s-a intamplat sa te imbolnavesti la o saptamana doua dupa ce te-ai vaccinat inseamna ca deja contactasesi virusul, pentru ca vaccinul are nevoie de 10-14 zile pentru a-si face efectul.

2. Scapi de un concediu medical nedorit

Se estimeaza ca aproximativ 111 milioane de zile lucratoare se pierd anual din cauza gripei. Colegii tai cu siguranta nu isi vor dori sa te afli pe langa ei atunci cand tusesti, stranuti si ai febra, asadar vei fi nevoit sa iti iei concediu medical cel putin o saptamana pana vei reusi sa te pui pe picioare. Pe langa suferinta pe care o ai de indurat, vei primi si un salariu diminuat.

3. Poti raspandi gripa, chiar daca nu te imbolnavesti

Potrivit studiilor, intre 20 si 30 la suta dintre oameni sunt purtatori ai virusului, chiar daca acesta nu se manifesta in cazul lor. Acestia pot fi contagiosi, astfel incat sa transmita virusul celor cu care intra in contact. Vaccinul in schimb previne contactarea si, mai departe, transmiterea virusului. Gandeste-te doar ca un bebelus sub 6 luni nu poate fi vaccinat antigripal, asadar este extrem de vulnerebil, iar tu poti fi vinovat de imbolnavirea lui.

4. Previne atacul de cord

Vaccinul antigripal de sezon te fereste si un atac de cord. Potrivit unui studiu recent, riscul ca acesta sa se intample in cazul persoanelor vaccinate este mai mic cu 36%. Iar explicatia este ca functia respiratorie si inflamatia vascualara se afla in stransa legatura, scrie huffingtonpost.com.

Sursa foto: trusper.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului