Boli

#sanatatea sistemului osos #sistemul osos #suplimente alimentare

Suplimente alimentare recomandate pentru sanatatea sistemului osos

Sistemul osos cuprinde totalitatea oaselor si articulatiilor care le interconecteaza. De o importanta deosebita in structura corpului uman, sistemul osos sustine toate celelalte tesuturi. Practic, fara schelet viata nu ar fi posibila. De asemenea, datorita sistemului osteo-articular, detinem capacitatea motrica, de miscare. Articulatiile dintre oase ne ajuta sa ne miscam diferitele parti ale corpului in mai multe directii. Mai mult decat atat, in maduva osoasa are loc sinteza de celule rosii ale sangelui.

Oasele concentreaza minerale (calciu, fosfor, magneziu), fara de care structura acestora ar fi slaba. Sistemul osos se consolideaza pe parcursul anilor, din copilarie si pana la viata de adult, printr-o alimentatie corespunzatoare si sport. Insa, in continuare, sistemul osos trebuie intretinut printr-un aport adecvat de vitamine si minerale. Iata care sunt suplimentele alimentare recomandate pentru oase si articulatii.

Vitamina D3

Vitamina D3 este esentiala pentru dezvoltarea oaselor. Desi calciul este cel care intra in structura oaselor, acest lucru nu ar fi posibil fara vitamina D, care faciliteaza absorbtia si fixarea acestuia in oase. Cu alte cuvinte, calciul nu este de folos in absenta vitaminei D. Vitamina D3 nu se gaseste in orice aliment, ci doar in peste si ulei de peste, fructe de mare, lactate, oua. O alimentatie care nu este variata si echilibrata nu ofera aportul necesar de vitamina D. Vitamina D trebuie suplimentata, mai ales, in sarcina si la nou-nascut pana in adolescenta, pentru o dezvoltare normala a oaselor. In aceste cazuri, trebuie tinut cont de recomandarea medicului.

Calciu

Calciul se gaseste in oase in proportie de aproximativ 64%. Acesta se gaseste, in mod natural, in lactate, oua, vegetale cu frunze verzi. La sugarii si copiii care consuma lapte in cantitatea recomandata, nu este necesara suplimentarea. Insa, atunci cand dieta nu include aceste alimente, este nevoie de administrarea unui supliment de calciu. De asemenea, calciul trebuie suplimentat daca necesarul este mai crescut (la persoanele in varsta si la femeile la menopauza).

MSM

MSM sau metilsulfonilmetanul este o substanta care se gaseste, in mod natural, in organismul omului, animalelor si in plante. Acesta reprezinta un compus al sulfului prezent la nivelul articulatiilor, parului si unghiilor. Suplimentele cu MSM sunt o alegere buna pentru persoanele care sufera de probleme articulare, pentru ca acesta sustine structura cartilajelor si stimuleaza productia de colagen.

Colagen hidrolizat

Colagenul este o proteina care se gaseste, in mod normal, in par, unghii si articulatii. Suplimentele cu colagen s-au dovedit eficiente la persoanele care sufera de afectiuni ale articulatiilor. Colagenul hidrolizat este varianta usor absorbabila.

Ulei de ficat de cod

Uleiul de ficat de cod contine cea mai mare cantitate de vitamina D dintre toate sursele alimentare. Asadar, suplimentele cu ulei de ficat de cod sunt o sursa naturala de vitamina D. Pe langa acest lucru, uleiul de ficat de cod contine si o cantitate importanta de acizi grasi Omega-3. Acesta se gaseste sub forma de capsule sau lichid, chiar si cu diverse arome care fac gustul mai placut.

Vitamina K2

Vitamina K are mai multe forme (vitamina K1 si K2) si se gaseste, in mod natural, in legumele verzi. Vitamina K2 are rol atat in functionarea normala a sistemului cardiovascular, cat si in metabolizarea proteinelor necesare oaselor. Mai mult decat atat, aceasta vitamina ajuta la fixarea calciului in oase.

Magneziu

Magneziu este un mineral cu roluri multiple in organism, printre care si reglarea nivelului de calciu din organism. Substanta se gaseste in corp, in proportie de 50-60% in oase, sub forma de depozit. Acesta sustine dezvoltarea tesuturilor osoase noi. Magneziul este prezent in leguminoase, vegetale cu frunze verzi si nuci. Alcoolul si cafeina scad nivelul de magneziu din organism. In cazul unei alimentatii dezechilibrate sau al unui consum excesiv de alcool sau cafeina, este necesara suplimentarea magneziului.

Asadar, exista mai multe suplimente alimentare recomandate pentru sanatatea sistemului osos. Este important sa respecti dozele recomandate, astfel incat sa nu faci un exces care ar putea avea efecte adverse.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Nk7hHi3I__0

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului