Boli

#prevenire infectie coronavirus #prevenire infectie covid #beneficii ulei de peste #ulei de cod #ulei de peste #studiu

STUDIU! Uleiul din ficat de cod, eficient in prevenirea imbolnavirii de Covid-19

Persoanele care iau ulei de ficat de cod ar putea avea un risc mai scazut de a face Covid-19 sau, daca se infecteaza, au sanse mai mici de a dezvolta complicatii, este ipoteza celui mai mare studiu clinic care se desfasoara in acest moment in Norvegia. 

 

Studiul clinic a inceput in luna noiembrie si va include cel putin 80.000 de persoane cu varsta sub 75 de ani care nu au luat ulei de ficat de cod, capsule cu ulei de peste, vitamina D sau multivitamine in ultimul an. Jumatate dintre ei vor lua o doza zilnica de ulei din ficat de cod, iar cealalta jumatate va primi un produs placebo. Ei vor fi alesi aleatoriu, asa ca nu vor sti ce produs li se va administra. Rezultatele vor fi disponibile anul viitor, in luna mai. Tot atunci, studiul va arata ce efecte are acest tip de ulei asupra altor boli virale, cum ar fi gripa sezoniera si racelile obisnuite.

Proiectul face parte din Koronastudien, un studiu mai amplu al Spitalului Universitar din Oslo. Inca din martie, specialistii de aici au invitat norvegienii sa raspunda la un chestionar online despre obiceiurile lor de viata: ce suplimente alimentare iau si ce simptome au avut cei care s-au infectat cu noul coronavirus. Aproximativ 150.000 de persoane au raspuns pana acum, iar raspunsurile lor arata ca  persoanele care consuma in mod regulat ulei de ficat de cod sunt mai putin predispuse la infectare, iar cele care contracteaza totusi virusul,  dezvolta forme usoare ale bolii.

Uleiul de ficat de cod este bogat in vitamina D si acizi grasi Omega-3 (in special EPA si DHA, doi dintre cei mai importanti acizi grasi polinesaturati).

Studiul este partial finantat de compania Orkla Health, care produce marca Möller’s Cod Liver Oil. Acesta este si produsul utilizat in cadrul studiului.

„Am fost contactati de Spitalul Universitar din Oslo si am vazut aceasta ca o oportunitate de a contribui la lupta impotriva pandemiei, obtinand in acelasi timp o noua perspectiva asupra efectelor pozitive ale consumului de ulei de ficat de cod”, spune Gunnhild Aarstad, director de cercetare, dezvoltare si inovare la compania Orkla Health.

Möller’s exista din 1854, iar pandemia cu coronavirus nu este prima ocazie din istorie cand Möller’s contribuie la mentinerea sanatatii populatiei in momente de cumpana:

- In timpul celui de-al doilea mondial a fost introdus in ratia zilnica alimentara (pe cartela), in conditiile in care hrana se gasea greu si populatia era malnutrita.

- Din 1930, uleiul de ficat de cod Möller’s este singurul supliment alimentar recomandat de autoritatile norvegiene (astazi Consiliul National pentru Nutritie). Se recomanda aportul zilnic, continuu, pentru intreaga viata.

- Din 1932 a fost introdus de catre guvernul norvegian in scoli, alaturi de lapte, paine si fructe, cu scopul de a imbunatati sanatatea copiilor, masura fiind cunoscuta sub numele de „Oslo breakfast”.

Gama Möller’s este distribuita in Romania de Pharmabrands, companie specializata in sales & marketing farmaceutic. Compania mai are in portofoliu: Impruvis, BioSil, Perspirex, gelX Oral Spray.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului