Boli

#depistare cancer de san #romance sani #cancer de san

STUDIU Romancelor le este teama si rusine sa mearga la medic! Problema cu care se confrunta o femeie din 7

In Romania rurala a anului 2017, o femeie din 7 are o problema la sani, dar nu deschida usa cabinetului de frica sau rusine!

Din totalul femeilor examinate in editia din acest an in cadrul campaniei  ”Nu am facut destul”, initiata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, 80% nu au facut niciodata un control la sani (o medie care se pastreaza de-a lungul anilor). 5% au un istoric de cancer de san in familie. Mai mult decat atat, dintre femeile depistate cu probleme, aproape jumatate prezentau suspiciuni de cancer de san, motiv pentru care au fost indrumate catre un medic specialist pentru investigatii suplimentare.

Mai mult decat in anii trecuti, voluntarii au intalnit la aceasta editie foarte multe femei reticente, care au refuzat pur si simplu sa vina sa faca o examinare gratuita. Chiar si atunci cand erau informate despre riscurile bolii, tot nu se lasau convinse.

Multe dintre ele considera ca sunt deja batrane, iar un control la o varsta mai inaintata nu-si mai are rostul. ”Eu sunt batrana, mama, de ce sa mai vin la control” sau ”Vai, dar cum sa ma dezbrac eu asa, in fata oamenilor” sunt doar doua dintre replicile pe care le-au auzit voluntarii de la femeile din zona Moldovei. Au fost si cateva cazuri, in care, dupa indelungi rugaminti de a veni totusi sa faca o examinare, unele femei au spus ca fie, vin, dar ca in nici un caz ele nu se dezbraca. Totodata, foarte multe dintre femeile din zonele rurale spun ca se tem sa mearga la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decat sa agraveze situatia. Multora dintre acestea le este frica sa afle ca sufera de vreo boala grava, altora le este jena sa se dezbrace in fata medicului si mai este si categoria femeilor care nu au bani si nu pot plati un consult la medicul specialist.

”Ne bucuram totusi ca am reusit sa le facem pe cateva dintre femeile pe care le-am intalnit in cadrul acestei campanii sa constientizeze ca nu au de ce sa se teama si, mai mult, ca isi fac lor insesi un bine daca apeleaza la medicul specialist atunci cand simt ca ceva nu este in regula”, spune Cezar Irima, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

In urma cu aproximativ o luna, chiar in timpul desfasurarii celei de-a IV-a editii a campaniei ”Nu am facut destul”, autoritatile au anuntat ca, de la inceputul anului 2018, in Romania, va incepe Programul pilot de prevenire, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san care ar urma sa se desfasoare pe o perioada de 5 ani. Acesta ar presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumatate apartinand categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, somere, grupuri entice vulnerabile.

”Este un inceput! insa ceea ce ne dorim este ca tara noastra sa se poata alinia celorlalte tari civilizate unde exista programe naţionale de screening, aceasta fiind şi recomandarea UE. Este nevoie ca si in Romania sa se implementeze rapid un program de screening pentru toate femeile cu varsta peste 50 de ani, si chiar mai repede pentru cele din grupele de risc, in concordanţa cu recomandarile europene. Vom urmari indeaproape daca fondurile europene destinate acestui Program pilot de depistare a cancerului de san vor fi cheltuite in acest sens. Noi ne-am dori ca de anul viitor, sloganul campaniei noastre ”Nu am facut destul” sa poata fi schimbat in ”Am facut ceva!”. Insa acest lucru se va intampla numai in cazul in care va fi implementat un program national de screening”, adauga Cezar Irimia.

De foarte mare ajutor in campania de anul acesta au fost voluntarii de la Societatea Studentilor Medicinisti din Iasi (SSMI), dar si medici rezidenti imagisti din Iasi care au facut ecografiile mamare. in ceilalti ani, examinarile au fost facute de medici rezidenti din Bucuresti si de voluntari de la Societatea Studentilor Medicinisti Bucuresti (SSMB).

Odata cu editia de anul acesta (a patra a campaniei), caravana a acoperit 50% din judetele Romaniei. FABC isi propune sa mearga mai departe, sa ofere examinari medicale gratuite unui numar cat mai mare de femei si sa le invete pe acestea despre importanta autopalparii sanilor, metoda prin care pot descoperi singure o eventuala problema si pot merge catre un control de specialitate.

Cea de-a  IV-a editie a Caravanei ”Nu am facut destul"  a  acoperit in aceasta toamna 5 judete din zona Moldovei si, cu totul, jumatate din judetele tarii. Cadrele medicale au reusit astfel sa informeze peste o mie de femei atat despre importanta autoexaminarii sanilor, cat si despre cea a controalelor regulate. Pe langa informatiile primite de la medici, pacientele au beneficiat de o examinare gratuita a sanilor, EKG, un control oftalmologic, dar si de testari ale glicemiei si tensiunii.

Mai mult decat atat, este primul an in care femeile descoperite cu noduli sau alte afectiuni la san au putut beneficia pe loc de o ecografie mamara.

Sursa foto: mdfamilyclinic.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare