Boli

#dinti sanatosi #microbi #igiena dentara #placa dentara

Stiati ca in cavitatea bucala exista peste 700 de specii de microbi?

In cavitatea bucala exista peste 700 de specii de microbi, care pot depasi ca numar populatia terestra in cazul unei igiene defectuoase. Nu exista nicio baza stiintifica conform careia gura unui caine sau a unei pisici este mai contaminata decat cea a unui om, dar acestia pot avea microbi daunatori persoanelor imunodeficitare.

Stiati ca:

  • Regula celor cinci secunde este arbitrara, alimentele contaminandu-se in momentul atingerii solului, asa ca ar fi mai bine sa le lasati acolo ?
  • Bolile parodontale nu sunt transmisibile, insa prin transferul de saliva de la o persoana afectata pe fondul unei igiene deficitare si a unei imunitati scazute puteti dobandi microorganisme agresive care sa provoace boala ?
  • Periuta de dinti este strict pentru uz personal si folosirea ei la comun predispune la diferite boli precum herpexul bucal, hepatita, virozele ?
  • Periuta de dinti dupa utilizare este bine sa fie clatita cu apa curata si uscata intr-un spatiu aerisit, eventul expus la lumina directa si nu inchisa intr-o cutie unde germenii se pot dezvolta in numar mare?
  • Periuta de dinti se schimba la trei luni sau mai devreme daca se contamineaza sau da semne de uzura, nu mai face un periaj eficient? Utilizarea timp indelungat a aceleiasi periute poate duce la aparitia unor boli gingivale datorita germenilor care se dezvolta de-a lungul timpului in perii periutelor de dinti, mai ales cand sunt pastrate in conditii de umezeala.
  • Folosirea apelor de gura antiseptice inactiveaza sau chiar distruge populatiile microbiene din cavitatea bucala, improspatand mirosul respiratiei chiar si in cazul consumului de alimente puternic odorizante (ceapa, usturoi) sau in cazul unor afectiuni generale ce produc halena fetida ?
  • Rujul, rimelul ca si alte obiecte personale nu trebuie partajate pentru a evita contaminarea cu diferite boli ale cavitatii bucale sau generale?
  • Paharele de apa, tacamurile, suprafetele meselor pot fi contaminate cu sute de microbi?
  • Cei mai multi microbi nu sunt pe capacul toaletei, care este periodic dezinfectat, ci pe volanul auto?
  • Consumul de ceai verde scade incidenta bolilor parodontale prin taninii si substantele antioxidante continute?
  • Nu toate bacteriile din cavitatea bucala sunt rele, unele producand enzime ce ucid bacteriile daunatoare?
  • Majoritatea bacteriilor din cavitatea bucala sunt cantonate si se dezvolta in placa bacteriana, un biofilm ce se formeaza pe suprafata dintilor? Un dinte poate cantona la nivelul unei carii peste 500 milioane de bacterii patogene.

 

Daca aveti intrebari despre ingrijirea dintilor, le puteti adresa doamnei Dr Stomatolog Lucy Visinescu, printr-un comentariu la acest articol.
Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului