Boli

# stat excesiv la birou # stat la birou #spate #boli #sanatate

Statul excesiv la birou: cinci mari dezavantaje

Fie ca locul tau de munca implica sa petreci un numar considerabil de ore la birou, in fata calculatorului, sau pur si simplu activitatile tale de zi cu zi presupun sa stai excesiv de mult asezat pe un scaun, cel mai probabil ai intampinat cel putin un dezavantaj care se asociaza cu aceasta lipsa de activitate fizica.

Este cunoscut faptul ca sedentarismul vine cu multe implicatii negative asupra starii de sanatate. Statul la birou, pe scaun, pentru un timp indelungat reprezinta un caz particular de sedentarism, cu un numar considerabil de dezavantaje.

Scaderea tonusului muscular

Statul pe scaun pentru o perioada indelungata de timp scade tonusul muscular, atat la nivelul spatelui si membrelor inferioare, dar mai ales in zona fesiera.

Muschii fesieri sunt extrem de importanti in procesul de deplasare si in mentinerea posturii corecte. In plus, ca urmare a aplicarii unei presiuni constante la nivelul zonei fesiere si a scaderii tonusului muschilor corespunzatori, creste riscul aparitiei de hemoroizi, o afectiune extrem de neplacuta ce poate interfera cu mentinerea pozitiei sezande prin disconfortul creat.

Aparitia durerilor de spate

Pentru mentinerea unei posturi corecte, este nevoie ca muschii ce sustin coloana vertebrala sa fie suficient de bine dezvoltati. In cazul unui sedentarism prelungit, tonusul acestor muschi scade si, astfel, mentinerea unei pozitii corecte devine din ce in ce mai dificila. Acest fapt conduce in timp la aparitia durerilor de spate.

De asemenea, daca activitatea efectuata la birou necesita un nivel sporit de atentie, este posibil ca postura corecta sa nu mai reprezinte o prioritate si, prin urmare, sa fie neglijata.

Cresterea in greutate

Nu este un secret faptul ca un stil de viata sanatos implica o dieta corecta si un program regulat de exercitii fizice. In cazul in care una sau ambele componente sufera modificari, apare tendinta de luare in greutate.

Cresterea in greutate ca urmare a statului excesiv pe scaun, la birou, poate aparea fie ca urmare a sedentarismului prelungit, fie in urma unor decizii alimentare impulsive luate din cauza lipsei de timp.

Cresterea riscului de evenimente cardiovasculare

Sedentarismul este asociat cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare. Cele mai intalnite boli cardiovasculare asociate statului prelungit la birou sunt infarctul, accidentul vascular cerebral si tromboza venoasa profunda.

Tromboza venoasa profunda apare ca urmare a lipsei contractiilor musculare de la nivelul membrelor inferioare si stazei sangelui la nivelul venelor membrelor inferioare. In cazul mentinerii pozitiei sezande pentru o perioada indelungata de timp, creste riscul formarii unui cheag de sange care poate obstructionai vasul respectiv sau se poate deplasa, ducand la aparitia trombembolismului pulmonar, o adevarata urgenta medicala.

O alta afectiune vasculara cauzata de sezutul indelungat este reprezentata de varice. Cu toate ca patologia nu reprezinta un risc iminent pentru sanatate, aspectul neplacut generat de venele varicoase (varice) poate contribui la scaderea stimei de sine.

Afectarea sanatatii mintale

Chiar daca la inceput nu ti s-ar parea ca statul excesiv de mult la birou si sanatatea mintala au o legatura clara, trebuie sa tii cont de faptul ca a-ti reduce conexiunile sociale si a fi departe de activitati care ti-ar putea aduce un plus de endorfine (de exemplu, sportul) isi vor spune cuvantul asupra starii tale de bine per total.

Sanatatea mintala ar trebui intotdeauna sa reprezinte o prioritate. Daca nu ii acorzi suficienta importanta, restul activitatilor pe care trebuie sau vrei sa le desfasori vor avea, mai mult ca sigur, de suferit. Printre aceste activitati se poate afla chiar si munca desfasurata la birou, astfel ca poti intra usor intr-un cerc vicios.

In concluzie, cu toate ca motivul pentru care esti nevoit sa petreci un timp indelungat in pozitie sezanda este unul suficient de important si, cel mai probabil, nu poti reduce acest numar considerabil de ore, incearca totusi sa te asiguri ca faci un efort sa te ridici din cand in cand si sa faci cativa pasi. Aceasta schimbare in rutina va scadea riscurile asociate cu sedentarismul prelungit si iti va imbunatati starea ta de spirit.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare